Ordonanta presedintiala . Obligatia de a face. Conditii. Neprejudecarea fondului.


SPETA  NR.  2

Art. 581 cod de proc. civila

Ordonanta presedintiala . Obligatia  de a face.

Conditii. Neprejudecarea fondului.

Cererea  de  ordonanta  presedintiala  având  ca obiect suspendarea  oricarei activitati a  societatii  pârâte  nu îndeplineste conditiile  de admisibilitate  cerute  imperativ  si cumulativ  de art. 581 C.p.c., respectiv  conditia  neprejudecarii  fondului, dat fiind  ca solutionarea  cererii impune  administrarea  unui probatoriu incompatibil  cu procedura  speciala a ordonantei.

(sentinta comerciala nr.989/24.01.2007 a TB Sectia a VI –a Comerciala, irevocabila prin decizia nr. 527/29.03.2007 a CAB – Sectia a VI –a Comerciala)

Prin cererea  înregistrata  pe rolul acestei instante  la data de  13.12.2006, sub  nr. 42348/3/2006, reclamantii SC  I. & S. I. SRL  si G.  F.  în contradictoriu  cu SC  A. SA  au solicitat instantei ca, pe calea ordonantei  presedintiale, sa dispuna suspendarea  oricarei activitati  a pârâtei, pâna la solutionarea  dosarului  nr. 26005/3/2006, aflat  pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VI a  Comerciala .

 In motivarea cererii, reclamantii au aratat  ca  sunt  asociati  la societatea  pârâta, iar aceasta  cheltuie  sume mai  mari de bani  ce se cuvin actionarilor. Se precizeaza  de catre  reclamanti  ca din  verificarea  ,,BALANTELOR  SINTETICE” de la  sfârsitul  lunii august  2006 rezulta pierderi  de 4,5  miliarde  lei,  ulterior  acestea  ridicându-se la suma  de 6,5 miliarde  si in acest mod apare  pericolul  real  ca pâna la sfârsitul  anului financiar  2006 din conturile  societatii sa fie cheluiti  toti banii. Totodata, se arata  ca masura suspendarii  este necesara  si utila  in regim de urgenta.

In drept, cererea a fost intemeiata pe dipozitiile  art. 581 din Codul de  proc. Civ.

Au fost atasate  cererii  inscrisuri  cuprinse in dosarul  nr. 26005/3/2006, precum  si balante  verificate  sintetica.

Prin  intâmpinarea  formulata  la data de 10.01.2007 pârâta  a solicitat  respingerea  cererii  ca neîntemeiata, motivând ca nu este intrunita  conditia  urgentei. Totodata, se arata  de pârâta  ca o astfel de masura  ar afecta  in mod grav  activitatea  societatii  pârâte  prin provocarea  unor pagube  iminente  si imposibil de reparat.

In ceea ce priveste  îndeplinirea  conditiilor  de admisibilitate, prin prisma  dispozitiilor  art. 581 alin.1 Cpd pr. civ., tribunalul a retinut  urmatoarele:

Obiectul  prezentei cererii  îl reprezinta  suspendarea  oricarei activitati  a pârâtei, pâna la solutionarea  dosarului nr. 26005/3/2006, aflat  pe rolul Tribunalului Bucuresti,  Secti a-VI-a Comerciala.

Potrivit  art. 581 Cod pr.civ., instanta  va putea  ,,sa ordone  masuri  vremelnice  in cazuri  grabnice, pentru pastrarea  unui drept  care s-ar  pagubi  prin intârziere, pentru  prevenirea  unei  pagube  iminente  si care  nu s-ar putea  repara,  precum  si pentru  înlaturarea  piedicilor  ce s-ar ivi  cu  prilejul  unei  executari”.

Din interpretarea  acestor dispozitii  legale  rezulta  conditiile  pe care  trebuie sa le  îndeplineasca  cumulativ  o cerere  formulata pe aceasta cale  si anume  urgenta  si caracterul  vremelnic.

Din aceasta  ultima  conditie rezulta  si o a treia  conditie, si anume  ca , prin  masura  luata, sa nu prejudece fondul.

Tribunalul considera îndeplinita în parte  conditia  vremelniciei, deoarece  masura suspendarii  urmeaza  a fi luata  pâna  la  solutionarea  cererii  de dizolvare  a SC A. SA, cerere  ce face obiectul  dosarului  nr. 26005/3/2006 aflat pe rolul  Tribunalului  Bucuresti, Sectia  aVI-a  Comerciala, împrejurare  dovedita  de catre reclamant  prin inscrisurile depuse.

Pe de alta parte, insa, in ceea ce priveste  neprejudecarea fondului , tribunalul retine ca aceasta  conditie  nu este indeplinita  întrucât motivele cererii  determina  analiza  amanuntita  a situatiei  financiar contabile  a societatii  pârâte. O cercetare sumara a înscrisurilor  administrate  ca probe  în prezenta cauza , constând in balante de  verificare  sintetice  aferente  anului 2006, precum  si a  statelor  de plata salarii  catre angajati si  colaboratori  pentru  acelasi  an  nu poate fi suficienta  pentru a stabili  situatia financiara  reala  a  societatii  pârâte, pretins pagubitoare  pentru  reclamanti. Aceasta  concluzie  se impune  si in raport  de pozitia pârâtei exprimata  în scris  în sensul ca societatea  are  în desfasurare relatii  contractuale  generatoare  de venituri  cu termene  de finalizare  in ianuarie  2007. Prin urmare, nu se poate admite  ca  aparenta  de drept este  stabilita  fara echivoc  in favoarea  reclamantilor, fiind  necesara  administrarea  unui  probatoriu  complex, incompatibil  procedurii  prevazute  de art. 581 din Codul de procedura civila.

Pentru aceste  motive, în baza  art.581 Cod pr.civ.,  instanta a respins  cererea ca neîntemeiata.