Ordonanta presedintiala . Urgenta masurii


Ordonanta  presedintiala . Urgenta masurii .

In sine , introducerea  cererii de ordonanta presedintiala la o distanta mare de timp  fata de faptul prejudiciabil , nu duce la lipsirea de valabilitate a cererii , insa , in speta , raportat la situatia si imprejurarile specifice , poate duce la concluzia ca insusi reclamantul nu a considerat ca dreptul sau s-ar pagubi prin intirziere .

Reclamantul C.L.C. a solicitat obligarea piritei SC D.T.C. SRL  , pe cale de ordonanta presedintiala , sa aduca in portul Corabia nava S , salupa C si pontonul 6456 . Reclamanta a aratat ca la borul navei S a izbucnit un incendiu si ca trebuie evitate  alte pagube  iminente si trebuie inlaturate piedicile ce s-ar putea ivi  cu prilejul executarii sentintei civile de reziliere a contractului de asociere in participatiune intrevenit intre parti , intrucit pirita va incerca sa sustraga navele sau sa le avarieze grav .

Pirita a solicitat respingerea cererii pentru ca nu sunt indeplinite conditiile art. 581 c.p.c.

Instanta retine ca intre parti  s-a incheiat un contract de asociere in participatiune in care reclamantul a  adus  bunurile sus aratate . La data  de 03.08.2004 reclamantul a luat cunostinta  de faptul ca la 14.07.2004 la bordul navei S a izbucnit un incendiu stins de echipajul navei cu  mijloacele  bordului .

Conditiile  specifice aplicarii art. 581 c.p.c.  sunt urgenta  – nedefinita de lege – si nerezolvarea fondului cauzei .

Reclamantul a introdus actiunea de ordonanta presedintiala  la data de 21.03.2005 , deci la mai mult de 7 luni de la aflarea informatiei despre existenta incendiului , timp in care nu a dovedit ca au mai existat si alte evenimente de natura a pune in primejdie navele si pontonul . In sine , introducerea unei astfel de cereri  la o distanta mare de timp fata de faptul prejudiciabil nu  duce la lipsirea de valabilitate a cererii . Insa , raportat la situatia  de fapt si la imprejurarile specifice cauzei , trecerea  unui timp  relativ indelungat  duce la concluzia  ca insusi reclamantul nu a  considerat urgenta solutionarea litigiului cu pirita si nu a  considerat ca  dreptul  sau s-ar  pagubi prin intirziere .

De asemenea ,  reclamanta nu justifica urgenta nici in raport de situatia producerii unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara , nedovedind ca pastrarea  in continuare a bunurilor in administrarea piritei ar duce la o paguba iminenta si ireparabila  si nedovedind dezinteresul piritei in  administrarea bunurilor .

Urgenta masurii  nu este justificata  nici din punctul de vedere al inlaturarii unoi piedici ce s-ar putea  ivi la executarea hotaririi de reziliere a contractului de asociere in participatiune , la momentul ordonantei neexistind o astfel de hotarire .

Examinind sumar fondul cauzei ,  instanta constata ca aparenta dreptului este  in favoarea piritei  care nu a savirsit un abuz  luind bunurile din portul Corabia si deplasindu-le in alt port , intrucit este  managerul exclusiv al activitatii comerciale .

In consecinta , ordonanta presedintiala va fi respinsa ca neintemeiata .