Cuprins pe materii: Dr civil. Dr Procesual civil. Ordonanta preşedintială. Art 486 Cod civil. Art. 920 CPC, Art 997 CPC
„Ori de câte ori există neînţelegeri între părinţi cu privire la exerciţiul drepturilor sau la îndeplinirea îndatoririlor părinteşti, instanţa de tutelă, după ce îi ascultă pe părinţi şi luând în considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosocială, hotărăşte potrivit interesului superior al copilului….”
Prezenta cerere având ca obiect ordonanţa preşedinţială –stabilire modalităţi de vizitare a minorei in mod provizoriu cu prilejul venirii in tara a reclamantei –mame si pana la soluţionarea cauzei ce formează obiectul dosarului civil nr 4314/324/2015 aflat pe rolul Judecătoriei Tecuci –stabilire drept vizita minor , pe calea dreptului comun ,instanţa o apreciază ca fiind admisibila,conform art. 997 CPC. Urgenta măsurii se impune deoarece in cauza primează interesul minorei ,iar însăşi legea stabileşte dreptul părintelui la care nu locuieşte in mod statornic minorul ,de a avea legături personale cu minorul .Este in interesul minorei care in prezent are vârsta de 5 ani ,de a –si cunoaşte mama si de a începe o legătura de consolidare a ataşamentului dintre mama si copil, in ciuda faptului ca timp de trei ani mama nu a vizitat minora .
Pe fondul cauzei instanţa retine ca din relaţia de concubinaj a părţilor a rezultat minora MRD născută la data de … ,care în prezent locuieşte la bunica paterna-prezenta la termenul de judecata .
Instanţa mai retine ca din probele administrate in cauza nu rezulta ca parata –mama prezintă vreo situaţie de risc cu privire la fizicul si psihicul copilului ,dimpotrivă rezulta ca aceasta s-a întors in tara cu scopul de a realiza o legatură de ataşament fata de minora pe care a fost nevoita să o părăsească in urma cu trei ani ,ca in acest scop a închiriat un apartament în mun Brăila .
Conform art.486 NCC, ori de câte ori există neînţelegeri între părinţi cu privire la exerciţiul dreptului sau la îndeplinirea îndatoririlor părinteşti, instanţa de tutelă [….] hotărăşte potrivit interesului superior al minorului
Potrivit art. 996 NCP, instanţa va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.
In măsura in care legea permite luarea unor masuri vremelnice de stabilire a locuinţei copiilor minori către unul sau altul dintre părinţi in timpul procesului de divorţ cf. art.919 NCPC, în aceeaşi măsura instanţa apreciază ca se pot lua astfel de masuri urgente si pentru dreptul de vizita al părintelui care nu locuieşte cu minorul chiar si in cazul unei relaţii de concubinaj .
Urgenta unei astfel de masuri deriva din faptul ca este in interesul minorului sa aibă legături personale cu ambii părinţi , inclusiv pe perioada derulării procesului având ca obiect –stabilire autoritate părinteasca ,locuinţa minor si stabilire legături personale , pe calea dreptului comun , astfel încât interesul superior al minorului sa nu fie afectat .
Fata de toate aceste aspecte, instanţa va admite cererea reclamantei si va stabili in mod provizoriu, pana la soluţionarea definitiva a cauzei civile nr 4314/324/2015 ,ca reclamanta-mama sa aibă legături personale cu minora M RD, născuta la data de …. ,în următoarele modalităţi :
– să o viziteze pe minora la locuinţa sa actuala din comuna M, jud Gl in fiecare sâmbăta si duminica, intre orele 9-17 ,timp de o luna(5 noiembrie -5 decembrie 2015) ;
– să o ia pe minora la locuinţa sa din Brăila în primul si al treilea sfârşit de săptămână al fiecărei luni in continuare si anume începând cu sâmbăta orele 9,00 si pana duminica, orele 17.00 ;( începând cu 19 decembrie 2015);
Legăturile personale ale reclamantei – mame urmează a se derula la început la locuinţa actuală a paratului –tata , în prezent, în comuna M , jud Gl , pe o perioada de o luna, astfel încât sa se realizeze scopul acestor vizite .- consolidarea relaţiei de ataşament între copil si mama,iar ulterior la locuinţa actuala a reclamantei din mun B .