Art.1201 cod civil. Puterea de lucru judecat vizeaza si pe succesorii universali sau cu titlu universal ai partilor precum si pe dobanditorii cu titlu particular deoarece desi nu au participat personal la judecata au dobandit aceleasi drepturi ca si autorul lor , ei continuand sa reprezinte persoana autorului.
Prin sentinta civila nr. 487/06.02.2009 pronuntata de Judecatoria Caracal in dosarul nr. 6136/207/2008, s-a admis exceptia autoritatii de lucru judecat.
S-a respins actiunea reclamantului S. P. impotriva paratilor C. A., P. M., A. T., S. M .
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca sunt indeplinite conditiile impuse de art. 1201 din codul civil cu privire la solicitarile reclamantului respectiv a impartii contravalorii unui cazan de tuica si continutul sentintei civile 2519/1994.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamantul considerand-o netemeinica si nelegala intrucat instanta de fond a dat o interpretare eronata probatoriilor netinand cont de dispoz. art. 673 ind.4 (3 ) din c.p.c. si art. 703 si 713 din codul civil privind acceptarea pura si simpla cu consecinte asupra restituirii bunurilor succesorale ascunse de un succesibil.
Considera recurentul ca nu sunt indeplinite conditiile impuse de art. 1201 din codul civil intrucat sunt alte parti respectiv mostenitorii lui S. B. F. , S. B. F., A. P.
Analizand sentinta prin prisma motivelor de recurs invocate dar si in lumina dispoz. art. 304 ind. 1 c.p.c. , tribunalul urmeaza sa constate ca recursul este nefondat.
Reclamantul a solicitat instantei scoaterea la licitatie publica in vederea vanzarii si impartirea sumei de bani reprezentand un cazan de fabricat tuica ce a apartinut autorului S. B.
In cauza s-au depus o serie de hotararii judecatoresti respectiv sentinta civila nr. 2519/1994 pronuntata de Judecatoria Caracal, sentinta ce a fost pusa in executare prin procesul verbal de 20 iunie 2006 de catre executorul judecatoresc l a solicitarea creditorului S. P.
Din continutul hotararii judecatoresti rezulta ca bunul succesoral a fost atribuit in lotul autoarei S. F. prin mostenitor .
In prezenta cererea recurentul solicita partajarea bunului succesoral prin vanzarea acestuia la licitatie invocand dispozitiile speciale stabilite de legiuitor la art. 673 .
Tribunalul constata ca instanta de fond a rezolvat corespunzator exceptia lucrului judecat atata timp cat sunt indeplinite conditiile impuse de art. 1201 din codul civil existand identitate de parti in aceeasi calitate precum si identitate de obiect si cauza chiar daca partile ce au figurat in cauza solutionata irevocabil nu sunt in viata in prezent, locul acestora fiind luat de mostenitorii legali.
Puterea de lucru judecat ii vizeaza si pe succesorii partilor chiar daca nu au participat la judecata intrucat acestia au dobandit aceleasi drepturi ca autorul lor .
Astfel sustinerile recurentului sub aspectul rezolvarii exceptiei nu pot fi retinute cum nu pot fi retinute nici criticile privitoare la vanzarea bunurilor imparteli stabilite de legiuitor la art. 673 si urm. intrucat acestea nu pot fi aplicate spetei atata timp cat partile au iesit din indiviziune.
Constatand ca instanta de fond a rezolvat corect exceptia puterii de lucru judecat , tribunalul in conformitate cu dispoz. art. 312 c.p.c. va respinge recursul.
Data publicarii pe portal : 22.05.2009