1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu în baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea. Condiţii de acordare.


ROMÂNIA

TRIBUNALUL HUNEDOARA

SECŢIA LITIGII DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

DREPTUL MUNCII ŞI ASIGURĂRILOR SOCIALE

1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu în baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea. Condiţii de acordare.

Potrivit art.68 alin.1 din Legea nr.567/2004 personalul auxiliar de specialitate al instantelor si al parchetelor de pe langa acestea, astfel cum este prevazut in art.3 alin.1, cu o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, beneficiaza la implinirea varstei de 65 de ani de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din media salariilor de baza brute lunare realizate in ultimele 12 luni de ativitate inainte de data pensionarii.

Tribunalul Hunedoara Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale – Sentinţa nr.93/LM/23 ianuarie 2007.

Prin acţiune, reclamanta P.M. a chemat in judecata parata C.J.P. solicitând a fi obligată pârâta să cuprindă în calculul pensiei sporul de 15% de condiţii deosebite şi de asemenea să i se acorde pensie de serviciu, întrucât are vechimea necesară.

In motivare, reclamanta a susţinut ca a depus la parata adeverinta  cu sporul de conditii deosebite si de asemenea a formulat cerere in vederea acordarii pensiei de serviciu, aratand ca a lucrat din anul 1972 ca arhivar registrator la judecatorie pâna in anul 1999 cand s-a pensionat.

Parata a solicitat prin intampinare respingerea actiunii ca neintemeiata aratand ca in enumerarea cuprinsa la art.3 alineat 1 din Legea nr.567/2004 nu este inclusa si profesia de arhivar registrator, functie pe care a ocupat-o reclamanta, iar din formularea textului rezulta ca legiuitorul a intentionat sa acorde beneficial pensiei de serviciu numai pesonalului auxiliar nominalizat expres, restrictiv si imperativ in continutul art.3 alineat 1 din Legea nr.567/2004.

Cu privire la decizia prin care reclamanta a fost trecuta de la pensie de invaliditate la pensie de limita de varsta, contestata de reclamanta pe motiv ca nu s-a luat in calculul pensiei sporul de conditii deosebite, parata a aratat ca s-a valorificat sporul de 15%, asa cum a fost trecut in adeverinta ce i-a fost eliberata reclamantei.

Din examinarea actelor si lucrarilor aflate la dosar, instanta a reţinut următoarele:

Reclamanta a fost pensionată la data de 15.07.1999, beneficiind de pensie de invaliditate de gradul II.

In data de 25.08.2006 s-a emis o nouă decizie de pensie prin care reclamanta a fost trecută de la pensia de invaliditate la pensie de limită de vârstă, cu drepturi stabilite din data de 18.12.2006.

Din decizia contestata, buletinul de calcul şi adeverinţa depusă la dosar, rezultă că s-a valorificat pentru perioada 01.12.1998 – 01.07.1999 sporul de conditii deosebite, şi prin urmare susţinerea reclamantei în sensul că nu i s-a luat în calcul acest spor este nefondată.

Cât priveşte pensia de serviciu pentru care reclamanta a formulat cerere, s-a retinut că potrivit art.68 alin.1 din Legea nr.567/2004 personalul auxiliar de specialitate al instantelor si al parchetelor de pe langa acestea, astfel cum este prevazut in art.3 alin.1, cu o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, beneficiaza la implinirea varstei de 65 de ani de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din media salariilor de baza brute lunare realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii; in alineatul 4 al acestui articol se arata ca de pensie de serviciu beneficiaza si personalul auxiliar pensionat anterior intrarii in vigoare a legii.

Este adevarat că în cuprinsul art.3 alin.1, nu se menţionează pentru personalul auxiliar şi funcţia de arhivar registrator, însă postul de grefier arhivar prevazut la art.3 a luat fiinţă prin transformarea fostelor posturi de arhivar şi  arhivar registrator.

Posturile de grefieri, statisticieni, grefieri arhivari, grefieri informaticieni la care face referire şi pârâta, au fost denumite ca atare pentru prima dată prin Legea nr.567/2004, anterior aceste posturi fiind de arhivar, arhivar registrator, fapt ce rezultă din anexa 1 la Legea 50/1996.

Redenumirea postului ocupat de reclamantă nu o poate priva pe aceasta de beneficiul dreptului in discutie. Dealtfel, modificarea adusă art.3 alineat 1 prin Legea 17/2006 clarifică acest aspect, prevazând expres ca personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti si al parchetelor de pe lângă acestea este format din grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentaristi, grefieri arhivari, grefieri registratori si grefieri informaticieni.

Instanţa a reţinut că reclamanta îndeplineste condiţiile legale pentru a beneficia de pensia de serviciu, astfel că acţiunea a fost admisă pe cale de consecinţă.

Având in vedere dispoziţiile art.15 si 16 alineat 1 din Legea nr. 290/2005 privind aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu din Legea nr. 567/2004, pârâta a fost obligată la stabilirea pensiei de serviciu în favoarea reclamantei începând cu data de 25.10.2005, data depunerii cererii la pârâtă.

Sentinţa civilă nr.93/LM/23 ianuarie 2007 a Tribunalului Hunedoara a rămas irevocabilă în urma respingerii recursului pârâtei C.J.P. prin Decizia nr.737/28.05.2007 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale

***********************************************