Deciziei de suspendare a platii pensiei in baza art.32 din legea 19/2000.Recuperarea sumelor incasate cu titlu de pensie in baza art.187 din Legea 19/2000.


Deciziei de suspendare a platii pensiei in baza art.32 din legea 19/2000.Recuperarea sumelor incasate cu titlu de pensie in baza art.187 din Legea 19/2000.

Prin cererea inregistrata sub numarul 2243/C/2006 petentul G.M. a formulat contestatie impotriva deciziei nr. 20083/18.05.2006 emisa de Casa Judeteana de Pensii Olt,solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna admiterea contestatiei,anularea deciziei si restituirea sumei retinute.

In motivarea contestatiei,petentul a precizat ca prin decizia contestata s-a dispus suspendarea platii pensiei de invaliditate gr. II,restituirea pensiei primite,retinandu-se ca nu poate cumula pensia cu veniturile obtinute din activitatea desfasurata de consilier local in cadrul Primariei T.,judetul Olt.

S-a sustinut ca activitatea de consilier local nu presupune  incasarea de drepturi salariale,deoarece indemnizatia de sedinta nu are caracter de permanenta,cuantumul acestei indemnizatii este stabilit de fiacre consiliu si este supus doar impozitului pe venit si  platii contributiei asigurarii de sanatate,iar aceasta perioada cand functioneaza ca si consilier local,nu este asimilata cu vechimea in munca si specialitate.

Parata a depus la dosar;intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei ca neantemeiata,motivat de faptul ca petentul este pensionar de invaliditate gr. II,ce potrivit art.54 din Legea 19/2000 se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca,situatie incompatibila,cu calitatea petentului de consilier local.

Instanta,analizand actele de la dosar a retinut ca petentul este pensionar de invaliditate gr.II si indeplineste functia de consilier local in cadrul Primariei T.

In urma probelor administrate in cauza,Tribunalul Olt prin s.c. 1005/2006,a admis contestatia si a dispus anularea deciziei nr.20083/18.05.2006,emisa de Casa Judeteana de Pensii Olt .

Pentru a pronunta aceasta sentinta,s-a retinut art.92 din legea 19/2000,reglementeaza expres si limitativ cazurile in care se suspenda plata pensiei;intre care nu se regaseste situatia retinuta de parata,respectiv cumularea veniturilor impozabile cu pensia de invaliditate gr.II.

Sustinerea paratei ca indemnizatia de sedinta incasata de petent in calitate de  consilier local reprezinta venit de natura profesionala,nu poate fi primita,deoarece acestea s-au realizat ca urmare a executarii unei functii elective in baza unui mandat si nu au caracterul unui venit de natura profesionala,asa cum prevad disp.art.94 din legea 19/2000.

Impotriva acestei sentinte a formulat recurs intimata,criticand-o ca netemeinica si nelegala,fiind pronuntata cu interpretarea gresita a probelor administrate in cauza.

Recursul a fost respins prin decizia nr. 4165/2006,retinandu-se ca instanta de fond a interpretat corect probele din care rezulta ca indemnizatia de consilier nu este  venit de natura profesionala si nu exista incompatibilitate intre functia de consilier local si pensionar de invaliditate gr.II.