7. Includerea în veniturile debitorului pensiei de întretinere a salariilor compensatorii.
Prin sentinta civila 8165/14.12.2006 a judecatoriei Târgu-Jiu, a ost admisa actiunea de reducere pensie de întretinere formulata de reclamantul B. I. si a fost respinsa cererea reconventionala de majorare pensie formulata de pârât reducându-se pensia de întretinere stabilita prin sentinta civila 6061/2004 în sarcina reclamantului B. I. si în favoarea pârâtului B.A. de la 220 RON la 137 RON începând cu data de 26.09.2006 pâna la terminarea studiilor pârâtului dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani.
Tribunalul Gorj, prin decizia pronuntata în dosarul nr. 4866/318/2006 a admis recursul declarat de pârât, a modificat sentinta în sensul ca a respins actiunea si cererea reconventionala cu motivarea ca instanta de fond nu a avut în vedere ca mijloacele debitorului nu sunt limitate la veniturile de munca cu caracter de continuitate în aceasta categorie intrând atât indemnizatia de somaj cât si compensatia acordata ca urmare a disponibilizarii care este echivalentul mai multor salarii platite anticipat.
Solutia adoptata prin decizia susmentionata este contrara solutiilor adoptate de Judecatoria Târgu-Jiu în celelalte cazuri similare, precum si de jurisprudenta Înaltei Curtii de Casatie si Justitie.
Prin decizia nr. 3317/2005 a Înaltei Curtii de Casatie si Justitie se arata ca la calcularea cuantumului pensiei de întretinere nu se iau în considerare, decât veniturile obtinute cu caracter de continuitate nu si cele întâmplatoare: pentru ore suplimentare, indemnizatiile de deplasare, de transferare, de concediere si în general sumele care nu au caracter permanent. cum sunt salariile compensatorii în scopul disponibilizarii debitorului pensiei.