1.Restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale. Lipsa plângerii prealabile pentru una din infracţiunile deduse judecăţii. Soluţii.


1.Restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale. Lipsa plângerii prealabile pentru una din infracţiunile deduse judecăţii. Soluţii.

Constatarea de către  instanţa de judecată  a împrejurării că pentru una  din  infracţiunile  deduse  judecăţii nu sunt  îndeplinite condiţiile legale  de procedibilitate  sau de  pedepsibilitate  nu are drept consecinţă restituirea  cauzei la procuror, atât  timp cât legea  prevede  expres o soluţie  pe care  o pronunţă instanţa  în această situaţie.

Constatarea de către  instanţa de judecată  a împrejurării că pentru una  din  infracţiunile  deduse  judecăţii nu sunt  îndeplinite condiţiile legale  de procedibilitate  sau de  pedepsibilitate  nu are drept consecinţă restituirea  cauzei la procuror, atât  timp cât legea  prevede  expres o soluţie  pe care  o pronunţă instanţa  în această situaţie.

Secţia penală – Decizia penală nr. 13/12  ianuarie 2010

Prin sentinţa  penală nr.119/17.06.2009 pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul penal nr.917/85/2009 s-a dispus  restituirea  cauzei având ca obiect săvârşirea  infracţiunii prev. de art.20 raportat la art.174 al.1,2 Cod penal privind  pe inculpaţii  C.Ş. şi C.D., la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru refacerea  urmăririi  penale în ceea  ce priveşte infracţiunea  prev. de art.217 alin.1  Cod penal.

În considerente instanţa a  reţinut că  rechizitoriul din 03.03.2009, prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor C.Ş. şi C.D. pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 20 raportat la art. 174 alin. 1,2 Cod penal, 217 alin. 1 Cod penal cuprinde elementele prevăzute de art. 263 Cod penal, inclusiv dispoziţia de trimitere în judecată.

Cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 217 alin. 1 Cod penal, s-a constatat că organul de urmărire penală nu a fost sesizat în vreunul din modurile prevăzute de lege – art. 221 Cod procedură penală, prin plângere sau denunţ, deşi dispoziţiile art. 217 alin. 6 Cod penal prevăd faptul că acţiunea penală pentru fapta prevăzută al alin. 1 art. 217 Cod penal se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, dacă bunul este proprietate privată.

Potrivit dispoziţiilor art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, atunci când, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestei plângeri.

În atare situaţie, tribunalul a constatat că, dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor pentru infracţiunea prevăzută de art. 217 alin. 1 Cod penal, fiind făcută în afara cadrului legal, nu poate face obiectul unei cercetări judecătoreşti, atât timp cât, instanţa, în această fază procedurală, nu poate suplini lipsa plângerii şi nu poate proceda la efectuarea actelor de urmărire penală pentru această infracţiune.

În consecinţă, apreciind că, în speţă, se impune refacerea urmăririi penale, datorită nerespectării dispoziţiilor privitoare la sesizarea instanţei, tribunalul, în baza art. 332 alin. 2 Cod procedură penală a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale în ceea ce priveşte infracţiunea prevăzută de art. 217 alin. 1 Cod penal, urmând a se verifica dacă partea vătămată înţelege să formuleze plângere pentru infracţiunea prevăzută de art. 217 alin. 1 Cod penal, dacă este respectat termenul prevăzut de lege şi pentru a se face cercetări cu privire la această faptă.

Împotriva  hotărârii au declarat recurs  Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu şi  partea civilă D.M.G., solicitând  casarea sentinţei şi trimiterea  cauzei  la Tribunalul  Sibiu în vederea continuării judecăţii.

Examinând  actele  şi lucrările  dosarului, prin prisma  motivelor  de recurs  invocate  şi sub toate  aspectele  în conformitate cu dispoziţiile  art.385/6 alin.3 Cod procedură penală, Curtea a constatat că recursurile  sunt fondate.În esenţă, Tribunalul  a dispus restituirea  cauzei la  procuror în vederea  refacerii  urmăririi  penale pentru infracţiunea  de distrugere prev. de art.217 al.1  Cod penal, întrucât  dispoziţia  de trimitere  în  judecată pentru  această infracţiune  a fost făcută  în afara  cadrului  legal, în condiţiile în care nu există plângerea  prealabilă a părţii vătămate  pentru  această  faptă.

Curtea a constatat că această  împrejurare nu  se  înscrie  în sfera  de aplicabilitate a  dispoziţiilor  art.332  alin.2  Cod  procedură penală, instanţa fiind  legal sesizată  prin rechizitoriu.

Dispoziţiile  art.11 pct.2 lit.b Cod procedură penală prevăd  expres soluţia  care poate  fi adoptată în cauză dacă în faza  de  judecată se constată lipsa  plângerii prealabile a persoanei vătămate, respectiv încetarea  procesului penal.

Faţă de cele  arătate, recursurile  fiind fondate, în baza  art.385/15 pct.2 lit.c Cod procedură penală, Curtea a admis recursurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu şi de partea civilă D.M.G., a casat sentinţa penală atacată şi a dispus trimiterea cauzei la aceeaşi instanţă de fond, Tribunalul Sibiu, pentru continuarea judecăţii.