Solicitarea petentei vizează o modificare a dispozitivului deciziei prin precizarea dacă CJG este obligată să o pună în posesie la SC A SA G sau nu deoarece pe raza comunei T nu există nici o societate comercială fostă IAS iar SC A SA are terenuri pe raza UAT G.
Admisibilitatea cererii nu este în concordanţă cu prevederile art. 2811 Cod procedură civilă care prevăd posibilitatea părţii de a se adresa instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.
În speţă prin admiterea cererii s-ar modifica dispozitivul deciziei ceea ce nu este în concordanţă cu dispoziţiile legale susmenţionate.
Decizia civilă nr. 463/R din 19.09.2012 a Curţii de Apel Galaţi – Secţia I civilă
Prin încheierea din 07.03.2912 în dosarul nr.38/121/2003 a Tribunalului Galaţi a fost respinsă ca nefondată cererea de lămurire a dispozitivului deciziei civile nr.598/2003 pronunţată de Tribunalul Galaţi, formulată de petenta ZI.
S-a reţinut că prin cererea formulată la 27.09.2011, petenta ZI a solicitat în baza art. 2811 Cod procedură civilă, în contradictoriu cu intimatele CJ de pe lângă P judeţului G şi Cl T lămurirea înţelesului şi aplicării dispozitivului deciziei civile nr. 598/A/25.06.2003 a Tribunalului Galaţi, deoarece pe raza com. T nu există nici o societate comercială fostă IAS, iar SC A SA are terenuri pe raza UAT Galaţi.
Se solicită ca instanţa să clarifice dacă CJ este obligată să o pună în posesie la SC A SA sau nu.
Cererea a fost respinsă cu motivarea că textul disp.art.2811 Cod procedură civilă nu este aplicabil, deoarece decizia civilă 598/A/25.06.2003 nu cuprinde dispoziţii ce trebuie lămurite, stabilind cu claritate că suprafaţa de teren de 15 ha reconstituită prin titlul de proprietate 1032– 40 din 26.07.2001 este amplasată pe raza com. T, jud. G, conform Hotărârii CJ 190/2000 prin care s-au validat hotărârile Comisiei locale T.
Este numai o problemă de punere în aplicare a deciziei, deoarece cele două comisii au obligaţia să identifice teren disponibil pe raza com. T.
Împotriva acestei încheieri a declarat recurs petenta ZI criticând-o pentru nelegalitate, întrucât în mod eronat instanţa a considerat că textul disp.art.2811 Cod procedură civilă nu este aplicabil în speţă.
S-a ignorat faptul că în conformitate cu disp.art.48 alin.2 din Hotărârea Guvernului 890/2005, în situaţia în care li s-a stabilit calitatea de acţionar la alte societăţi comerciale, foste IAS, decât acelea unde a fost situat terenul, punerea în posesie se face, în funcţie de opţiune, pe vechiul amplasament dacă este liber, iar în situaţia în care nu este liber, cu acordul persoanelor fizice îndreptăţite se stabileşte un nou amplasament.
Astfel, se justifică solicitarea de punere în posesie la SC A SA G, deoarece UAT T este vecină cu UAT G.
Recursul declarat de petentă este nefondat.
Potrivit disp.art.2811 Cod procedură civilă, în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii sau aceasta cuprinde dispoziţii potrivnice, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.
Solicitarea petentei vizează în fapt o modificare a dispozitivului deciziei prin precizarea dacă CJG este obligată să o pună în posesie la SC A SA G sau nu.
Dispozitivul deciziei menţionate prevede în mod expres că se dispune anularea parţială a titlului de proprietate 1032-40/26.07.2001, în sensul că suprafaţa de 15 ha este amplasată pe raza comunei T conform Hotărârii CJG 190/2000 prin care s-au validat hotărârile Comisiei locale T.
Opoziţia primarului comunei T de punere în executare conform dispoziţiilor deciziei nu justifică formularea cererii în temeiul art.2811 Cod procedură civilă, existând mijloace prin care acesta să fie obligat să execute hotărârea sub sancţiunea unor daune cominatorii. (R.J.)