Comisie rogatorie internaţionala. Competenta funcţionala, materiala şi teritoriala


Constată ca în data de 31.01.2012 a fost înregistrata la Tribunalul Bihor cererea Procuraturii oraşului Gyor de asistenta judiciara internaţionala în materie penala având ca obiect aducerea la cunoştinţa a acuzaţiilor de săvârşire a faptei de înşelăciune prin care s-au cauzat daune importante, acuzaţii formulate împotriva „suspectului” PMS, domiciliat în Dej, în dosarul nr. B. 3841/2011/8-I al Procuraturii oraşului Gyor şi audierea sa în aceasta calitate cu privire la fapta descrisa.

Potrivit art. 318 alin. 1 din Codul Penal Maghiar, persoana care induce în eroare sau menţine în eroare o alta persoana cu scopul de a realiza câştiguri materiale abuzive şi prin aceasta cauzează daune comite infracţiunea de înşelăciune. Potrivit art. 5 al aceluiaşi articol, infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani daca prin înşelăciune s-au cauzat daune importante, prin daune importante intelegandu-se o dauna ce depaseste suma de două milioane HUF, fără a depăşi însă suma de cincizeci de milioane HUF.

Instanţa reţine ca potrivit art. 6 din Convenţia din 29 mai 2000 privind Asistenţa Reciprocă în Materie Penală dintre Statele Membre ale UE, cererile de asistenta judiciara internaţionala pot fi trimise direct intre autorităţile judiciare străine competente teritorial, stabilind ca şi regula generala contactul direct intre autoritati. În prezenta cauza, autoritatea judiciara maghiara, Parchetul oraşului Gyor a transmis cererea sa direct autorităţii judiciare romane pe care nu a identificat-o decât prin nominalizarea sediului: Oradea, str. Parcul Traian nr. 10, sediu la care îşi desfasoara însă activitatea trei instanţe de judecata. Cu toate acestea, prezenta cerere a fost înregistrata pe rolul Tribunalului Bihor, însă instanţa constată ca nu are competenta de a o soluţiona pentru următoarele considerente:

Pe de o parte, instanţa reţine ca potrivit celor consemnate în conţinutul cererii de asistenta judiciara, cercetările cu privire la „suspectul” PMS sunt efectuate de către Inspectoratul de Politie al oraşului Gyor, nefiind încă sesizata instanţa competenta maghiara pentru judecarea sa. De altfel, chiar obiectul prezentei cereri îl constituie aducerea la cunoştinţa „suspectului” a acuzaţiilor formulate împotriva sa.

Ca atare, stadiul cercetărilor penale din Ungaria fiind în faza urmăririi penale, autorităţile judiciare romane competente sa efectueze comisia rogatorie internaţionala vor fi parchetele.

Pe de alta parte, sub aspectul competentei materiale şi teritoriale, instanţa reţine ca fapta „suspectului” PMS ar putea fi încadrata juridic potrivit legislaţiei penale romane la art. 215 Cod penal, astfel încât competenta de efectuare a acestei comisii rogatorii internaţionale ii revine, în raport de locul unde locuieşte făptuitorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej.

Faţă de cele de mai sus, instanţa va dispune scoaterea cauzei de pe rol şi trimiterea comisiei rogatorii internaţionale solicitate de către Procuratura oraşului Gyor la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej.