Constituire de parte civilă. Momentul până la care poate fi realizată. Rolul activ al organelor judiciare în situaţia pasivităţii persoanei vătămate.


Constituire de parte civilă. Momentul până la care poate fi realizată. Rolul activ al organelor judiciare în situaţia pasivităţii persoanei vătămate.

Potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. 2 Cod procedură  penală, constituirea de parte civilă în procesul penal se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată, până la citirea actului de sesizare.

După trecerea termenului stabilit de legiuitor, constituirea de parte civilă se poate realiza doar cu acordul inculpatului şi părţii responsabile civilmente.

Disponibilitatea acţiunii civile nu poate fi limitată de organele judiciare, acestea din urmă având doar obligaţia de a pune în vedere persoanei vătămate că are posibilitatea de a se constitui parte civilă în procesul penal.

Nerespectarea acestei obligaţii de diligenţă a organelor judiciare nu poate atrage decât nulitatea relativă a actelor procesuale, în condiţiile în care persoana vizată face dovada unei vătămări, care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului.

Secţia penală – Decizia penală nr. 139/16  februarie 2010

Prin sentinţa penală nr.478/15.09.2008 pronunţată de  Judecătoria Petroşani în dosarul nr.205/278/2008 a fost condamnat inculpatul B.V. pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă prev. şi ped. de art. 178 al.2 cod penal şi

490516205034. Oituz,nr.8,sc. 2,ap.19,jud. Hunedoara