DREPT PROCESUAL CIVIL. RECURS INADMISIBIL – ÎNCHEIERE DE RESPINGERE CA INADMISIBILA A CERERII DE INTERVENTIE DATA ÎN APEL
–Art. 64 alin. 4 Cod procedura civila
Potrivit art. 64 alin. 4 Cod procedura civila încheierea de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie, poate fi atacata în termen de 5 zile, calea de atac fiind apelul daca încheierea a fost data în prima instanta, respectiv numai recursul la instanta ierarhic superioara, în cazul în care încheierea a fost pronuntata în apel. Posibilitatea atacarii separate a unei încheieri premergatoare, în conditiile în care hotarârea de fond e definitiva trebuie sa fie prevazuta în mod expres de lege, prevedere care nu exista în ceea ce priveste încheierea de respingere a unei cereri de interventie voluntara accesorie, pronuntata într-o cauza în care hotarârea data în apel ar fi definitiva.
Decizia civila nr. 187/2015 – R din 20.05.2015
(dosar nr. 12892/296/2013/a2)
Prin încheierea pronuntata de Tribunalul Satu – Mare la data de 28 octombrie 2014 s-a respins în principiu, constatându-se faptul ca autorul cererii afirma ca nu are niciun interes personal în interventia formulata în aceasta cauza, iar conform dispozitiilor art. 32 alin. 1 C.proc.civ., chiar daca interventia are un caracter accesoriu, intervenientul trebuie sa justifice un interes. De altfel, jurisprudenta si doctrina au stabilit faptul ca intervenientul accesoriu, ca sa poata interveni într-o pricina, este necesar sa justifice un interes.
Prin urmare, tribunalul a apreciat ca nu poate fi invocat un interes obstesc în promovarea cererii de interventie accesorie si o respinge ca fiind lipsita de interes.
Totodata s–a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de catre BEJ I.A.M.D., constatându-se ca în cauza este vorba de o plângere împotriva refuzului executorului judecatoresc de îndeplini un anumit act de executare silita, iar în astfel de ipoteza, executorul judecatoresc are legitimare procesuala pasiva.
Tribunalul a respins ca neconcludenta cererea de probatiune, socotind ca ea vizeaza împrejurari factuale care se situeaza în afara cadrului procesual stabilit în fata primei instante, iar apoi în fata instantei de apel. De asemenea, excede si motivelor de apel ale partii care a formulat aceasta cerere de probatiune.
S-a stabilit termen pentru dezbaterea fondului procesului la data de 11 noiembrie 2014, sala 113, ora 09,00, pentru când partile au termen în cunostinta, în temeiul art. 229 Cod procedura civila.
Împotriva încheierii pronuntata în sedinta publica din data de 28 octombrie 2014 Tribunalul Satu – Mare a declarat recurs intevenientul B.D.N., solicitând anularea încheierii cu consecinta admiterii cererii de interventie accesorie.
În dezvoltarea motivelor de recurs a aratat recurentul faptul ca încheierea de respingere a cererii de interventie accesorie a fost data cu încalcarea dispozitiilor art. 30 alin. 1 si art. 61 alin. 1, 3 Cod procedura civila.
Subliniaza ca opinia instantei de apel în sensul ca nu justifica un interes material propriu este contrara literei si spiritului legii prevazute de normele de procedura invocate si i-a încalcat dreptul prevazut de aceste norme.
A mai aratat ca, potrivit acestei dispozitii, oricine urmareste solutionarea în justitie a unei situatii juridice are dreptul sa faca o cerere înaintea instantei competente, astfel ca raportat la art. 30 alin. 1 Cod procedura civila prin cererea de interventie accesorie, a urmarit solutionarea în justitie a situatiei juridice deduse judecatii.
Raportat la dispozitiile art. 61 alin. 1 Cod procedura civila arata ca interesul sau de a interveni în acest proces este interesul de a sprijini potrivit art. 61 alin. 3 apararea apelantului – contestator P.V.
În drept au fost invocate dispozitiilor art. 64 alin. 4 Cod procedura civila.
La dosarul cauzei a depus întâmpinare intimatul I.A.M.D. solicitând instantei sa constate lipsa calitatii sale procesuale pasive, intimatul P.V. care a solicitat admiterea recursului, precum si intimata „Banca Transilvania” SA care a solicitat respingerea recursului ca nefondat.
Examinând recursul formulat, Curtea a constatat urmatoarele:
Obiect al recursului de fata îl formeaza încheierea din 28 octombrie 2014 a Tribunalul Satu – Mare, sub aspectul dispozitiei de respingere în principiu a cererii de interventie accesorie formulata de intervenientul B.D.N.
Potrivit art. 64 alin. 4 Cod procedura civila încheierea de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie poate fi atacata în termen de 5 zile, calea de atac fiind apelul daca încheierea a fost data în prima instanta, respectiv numai recursul la instanta ierarhic superioara în cazul în care încheierea a fost pronuntata în apel.
Întrebarea care se ridica este aceea daca încheierea de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie voluntara accesorie este supusa, dupa caz, apelului sau recursului, conform distinctiilor de mai sus si în cazul în care hotarârea pe fond pronuntata de prima instanta sau de apel ar fi definitiva, cum e cazul în speta.
În acest sens vor fi avute în vedere dispozitiile art. 466 alin. 4 Cod procedura civila, text aplicabil si în privinta recursului si potrivit caruia împotriva încheierilor premergatoare nu se poate face apel separat de hotarârea de fond decât daca legea dispune altfel.
Asadar, posibilitatea atacarii separate a unei încheieri premergatoare, în conditiile în care hotarârea de fond este definitiva trebuie sa fie prevazuta în mod expres de lege.
S-a constata însa ca o asemenea prevedere expresa nu exista în ceea ce priveste încheierea de respingere a unei cereri de interventie voluntara accesorie, pronuntata într-o cauza în care hotarârea de fond data în apel ar fi definitiva.
Asadar, fata de cele anterior expuse, s-a constatat a fi inadmisibil recursul exercitat împotriva încheierii din 28 octombrie 2014, a Tribunalului Satu – Mare, dispunându-se în consecinta respingerea în temeiul dispozitiilor art. 466 alin. 4 Cod procedura civila, 494 Cod procedura civila raportat la art. 64 alin. 4 Cod procedura civila.