Din interpretarea art. 2812 alin. 1 cod procedură civilă, reiese că hotărârile judecătoreşti susceptibile de completare, în cazul în care instanţa a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, sunt numai cele împotriva cărora se poate declara apel sau recurs, ori a celor date în fond după casarea cu reţinere.
Prin urmare, nu sunt susceptibile de completare hotărârile judecătoreşti irevocabile, cum sunt cele pronunţate în recurs, cererea de completare a acestora fiind inadmisibilă.
Hotărârile judecătoreşti ce pot fi completate în temeiul art. 2812 alin. 1 cod procedură civilă sunt prevăzute în mod expres şi limitativ de textul de lege.
Prin cererea promovată la data de 24 iunie 2010, petentul P. N. a solicitat acordarea cheltuielilor de judecată omise de Curtea de Apel în dispozitivul deciziei nr. 507/21.04.2010, pronunţată în dosarul nr. 3785/101/2009.
În motivarea cererii, petentul a arătat că a solicitat acordarea cheltuielilor de judecată prin concluziile scrise depuse la dosar la care a ataşat şi înscrisuri doveditoare.
În drept şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 2812 cod procedură civilă.
Analizând cererea, prin prisma excepţiei inadmisibilităţii, invocată din oficiu de către Curte în şedinţa publică din data de 08.09.2010, se constată că aceasta este inadmisibilă.
Prin decizia nr. 506 din 21 aprilie 2010, Curtea de Apel Craiova a respins ca nefondat recursul declarat de U.J.C.C MEHEDINŢI.
Din examinarea concluziilor scrise depuse de intimatul reclamant PN, la data de 3.04.2010, Curtea constată că acesta a solicitat respingerea recursului ca nefondat şi obligarea apelantei pârâte la plata cheltuielilor de judecată.
În conformitate cu dispoziţiile art. 2812 alin. 1 cod procedură civilă, dacă prin hotărârea dată instanţa a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotărârii în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârilor date în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare.
Din interpretarea textului de lege invocat reiese că hotărârile judecătoreşti susceptibile de completare, în cazul în care instanţa a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale sunt numai cele împotriva cărora se poate declara apel sau recurs, ori a celor date în fond după casarea cu reţinere.
Prin urmare, nu sunt susceptibile de completare hotărârile judecătoreşti irevocabile, împotriva cărora nu mai poate fi declarat apel/recurs.
În speţă, Curtea constată că decizia ce se solicită a fi completată este irevocabilă. Prin urmare, aceasta nu se încadrează între hotărârile judecătoreşti prevăzute în mod expres şi limitativ de textul de lege, nefiind susceptibilă a fi atacată cu apel sau recurs şi nici nu este o hotărâre dată în fond, după casarea cu reţinere.
În consecinţă, având în vedere considerentele expuse şi textele de lege invocate, Curtea apreciază că cererea este inadmisibilă.
1