Întrerupere executare pedeapsă. Motive medicale. Condiţii.
1.-Prin cererea înregistrată la data de 23.11.2010, sub nr. 3311/122/2010 la Tribunalul Giurgiu, condamnatul DG, deţinut în Penitenciarul Giurgiu , a formulat cerere de întrerupere executare pedeapsă pe motive medicale.
În motivarea cererii petentul a arătat că se află în executarea unei pedepse de 6 ani închisoare la care a fost condamnat prin sentinţa penală nr.705/13.06.2008 de către Tribunalul Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 2504/24.062010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
A mai arătat că în prezent se află în Penitenciarul Giurgiu, cu regim de maximă siguranţă Giurgiu, fiind încarcerat din data de 29.06.2010, în executarea MEPI nr. 899/2010.
A arătat că starea sa de sănătate este grav afectată de mai multe boli, aşa cum rezultă din raportul de expertiză medico-legal nr.A1 / 7776/2004 întocmit de INML Mina Minovici , suferind printre altele de polidiscopatie lombară cu sindrom compresiv radicular L 3 stg. ( hernie, disc L3 lateral stg.) afecţiune care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a ANP şi care necesită intervenţie chirurgicală de specialitate.
A mai arătat că, în perioada premergătoare încarcerării sale a încercat ameliorarea bolii prin metode de medicină alternativă, însă odată cu încarcerarea această posibilitate nu mai există, iar boala s-a agravat putând duce la paralizie.
La dosar s-a depus MEPI nr. 899/ 24.06.2010 emis de Tribunalul Bucureşti secţia I-a penală pentru pedeapsa de 6 ani închisoare, copia raportului medico-legal de primă expertiză medico-legală nr. nr.A1 / 7776/2004 întocmit de INML Mina Minovici, copia Fişei medicale întocmită de Centrului medical de diagnostic, tratament ambulatoriu şi medicină preventivă Bucureşti.
2.-Prin cererea înregistrată la data de 02.11.2010, sub nr. 11299/236/2010 la Judecătoria Giurgiu, condamnatul DG, deţinut în Penitenciarul Giurgiu , a formulat cerere de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale.
În motivarea cererii petentul a arătat că se află în executarea unei pedepse de 6 ani închisoare şi suferă de mai multe boli printre care: polidiscopatie lombară cu sindrom compresiv radicular L 3 stg. ( hernie, disc L3 lateral stg.) afecţiune care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a ANP şi care necesită intervenţie chirurgicală de specialitate.
Prin sentinţa penală nr.1429 din 22.11.2010 Judecătoria Giurgiu a declinat cauzei privind cererea de întrerupere a pedepsei formulată de condamnatul DG, în favoarea Tribunalului Giurgiu.
Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Giurgiu sub acelaşi număr unic (11299/236/2010), iar prin încheierea din 16.03.2010 s-a dispus conexarea dosarului nr. 11299/236/2010 al Tribunalului Giurgiu la dosarul nr.3311/122/2010 al Tribunalului Giurgiu.
Urmare pensionării judecătorului căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza, şi hotărârii Colegiului de conducere al Tribunalului Giurgiu din 28.01.2011, cauzele repartizate completului PFG 4 au fost repartizate ciclic, conform art. 26 alin.2 rap. la art.99 alin.11 din Regulamentul de organizare interioară al instanţelor de judecată, cauza de faţă revenind completului PFG 1.
Analizând cererea petentului – condamnat DG, în raport de actele şi lucrările dosarului, Tribunalul reţine următoarele:
Potrivit art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. a) Cod procedură penală, executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea în continuare a pedepsei, iar instanţa apreciază că întreruperea executării pedepsei şi lăsarea în libertate a condamnatului nu prezintă pericol concret pentru ordinea publică. În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare. Cererea de amânare/întrerupere a executării pedepsei nu poate fi admisă dacă se constată că tratamentul condamnatului se poate efectua sub pază permanentă în condiţiile prevăzute de art.1391 care se aplică corespunzător.
Rezultă aşadar din textul de lege sus arătat că pentru admisibilitatea cererii de întrerupere a executării pedepsei în temeiul prev. de art.453 lit.a Cod procedură penală, este necesară îndeplinirea cumulativă a trei condiţii, respectiv, să se constate pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, lăsarea condamnatului în libertate să nu prezinte pericol pentru ordinea publică şi tratamentul condamnatului să nu poată fi efectuat sub pază permanentă.
Din concluziile raportului medico-legal de primă expertiză medico-legală nr. A1/79/2011 din 14.03.2011 întocmit de INML Mina Minovici rezultă că numitul DG prezintă diagnosticul: 1 Polidiscopatie vertebrală lombară cu protruzii discale L3, L4, L5 –fără indicaţie chirurgicală la momentul actual. 2. Hipertensiune arterială esenţială st.III, parţial controlată medicamentos. Angor intricat de efort. Test negativ de efort. 3. Obezitate. 4. Stare anxioasă – fond situaţional.”
S-a concluzionat că, patologia pe care o prezintă sus-numitul poate fi tratată în cadrul reţelei sanitare ANP, cu respectarea indicaţiilor terapeutice şi reevaluare neurochirurgicala şi cardiologica periodică sau la nevoie şi, faţă de cele expuse mai sus , s-a apreciat că numitul DG nu se află în imposibilitatea executării pedepsei din punct de vedere medical .
În cauza de faţă se reţine că nu sunt îndeplinite cerinţele impuse de art.455 rap. la art.453 alin.1 lit. a Cod procedură penală, având în vedere că deşi condamnatul prezintă Polidiscopatie vertebrală lombară cu protruzii discale L3, L4, L5 – la momentul actual nu se indică intervenţie chirurgicală.
Având în vedere că patologia pe care o prezintă sus-numitul poate fi tratată în cadrul reţelei sanitare ANP, cu respectarea indicaţiilor terapeutice şi reevaluare neurochirurgicala şi cardiologica periodică sau la nevoie şi, că numitul DG nu se află în imposibilitatea executării pedepsei din punct de vedere medical, Tribunalul va respinge ca nefondate cererile conexate formulate de de petentul-condamnat DG.
În baza art. 192 alin.2 Cod procedură penală petentul-condamnat va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.