Litigiu comercial. Lipsa concilierii directe. Consecinţe.


Potrivit art.720 (1)  din Codul de procedura civila, în procesele  si cererile în materie comerciala evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecata, reclamantul va  încerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte.

Prin sentinta civila nr. 929 din 10.11.2008, Judecatoria Dragomiresti a respins ca inadmisibila actiunea formulata de reclamanta S.C ASR S.A.- în contradictoriu cu pârâtul M.I. având ca obiect actiune în regres si a luat act ca pârâtul nu a solicitat cheltuieli de judecata.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta a retinut ca reclamanta a solicitat obligarea pârâtului la plata sumei de 13940 lei cu titlul de despagubiri precum si a daunelor interese calculate asupra acestei sume, raportat la indicele de inflatie în perioada mai 2007, pâna la plata efectiva, cu cheltuieli de judecata.

Reclamanta a motivat actiunea, aratând ca în ziua de 14 martie 2007, fara a se asigura, pârâtul fiind cu caruta, cu cai, respectiv un mânz dezlegat dupa caruta, a lovit autoturismul cu nr. de înmatriculare B124729, cauzându-i avarii, a caror reparatii au costat 13.940 lei, suma pe care a achitat-o societatea de asigurare prin ordinele de plata din 08.05.2007.

Constatând ca reclamanta nu a îndeplinit cerintele art. 720 indice 1 C.p.civila privind concilierea directa, dat fiind faptul ca litigiul este de natura comerciala, judecatoria a considerat ca actiunea este inadmisibila.

Împotriva sentintei a declarat recurs, reclamanta, solicitând casarea acesteia si trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante.

Reclamanta a sustinut ca judecatoria a pronuntat o hotarâre nelegala, neintrând în cercetarea fondului si ignorând probele depuse la dosar, din care rezulta ca a îndeplinit procedura de conciliere directa reglementata de articolul 720 indice1 C.p. civila.

Recurenta a mai aratat ca instanta de fond a retinut gresit ca textul convocarii scrise pentru prezentarea pârâtului în vederea concilierii, încalca termenul de 15 zile prevazut de lege, fara sa ia în considerare ca actiunea a fost introdusa abia peste jumatate de an.

Sustinând ca prima instanta a procedat nelegal nepunând în discutia partilor exceptia inadmisibilitatii, reclamanta a invocat dispozitiile art. 304 punctul 9, art.312 punctul 3 si art. 720 indice1 C.p civila.

Examinând sentinta prin prisma celor invocate prin recurs si sub toate aspectele în baza art. 304 indice 1 C.p civila, tribunalul retine urmatoarele:

Prin adresa, nr. 2809 din 16.05.2007 expediata pârâtului cu recipisa postala nr. 50 765 din 21.05.2007 si primita  potrivit confirmarii de primire din 23.05.2007, pârâtul a fost invitat în vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, aspect ce rezulta din înscrisul depus la fila 12 din dosarul de fond.

Din perspectiva celor aratate, tribunalul considera ca reclamanta a respectat dispozitiile art. 720 indice unu C. proc. civ. referitoare la procedura concilierii directe, iar faptul ca pârâtul a fost invitat sa se prezinte in termen de 10 zile la sediul reclamantei, nu este de natura sa atraga nulitatea convocarii, cu atât mai mult cu cât actiunea a fost înregistrata abia în decembrie 2007.

Asa fiind, tribunalul constata ca hotarârea pronuntata de judecatorie este nelegala si cum aceasta nu a cercetat fondul, urmeaza ca în temeiul art. 312 alin. 1 si 3 C. Proc. Civ., recursul sa fie admis,  cu consecinta casarii hotarârii atacate si trimiterea cauzei pentru o noua judecata aceleiasi instante.

In rejudecare, instanta va analiza actiunea prin prisma sustineri partilor, a probelor si actelor depuse la dosar, urmând a se pronunta asupra temeiniciei, sau netemeiniciei acesteia, tinând seama de dispozitiile legale incidente în speta.