Necesitatea dovedirii conditiilor de admisibilitate a cererii de ordonanta presedintiala
Posibilitatea instituita de dispozitiile art. 581 alin. 3 Cod procedura ci¬vi¬la de a solutiona cererea de ordonanta presedintiala fara citarea partilor nu e¬xo¬nereaza reclamantul de obligatia de a-si dovedi sustinerile în fata instantei, con¬¬form art. 1169 Cod civil.
Prin sentinta civila nr. 868 din data de 10.04.2009, pronuntata de Judecatoria Viseu de Sus în dosarul nr. 1065/336/2009, a fost admisa cererea de ordonanta presedintiala formulata de reclamantul I.I, în contradictoriu cu pârâtii I.G., I. V. jr., I. L. si I. V. sen., care au fost obligati sa sisteze orice lucrare de constructie pe lotul atribuit reclamantului, situat în comuna Moisei, la locul numit „Izvorul Dragos”, identificat în CF nr. 1450, nr. topo. 5844/2/1, în suprafata de 3.291 mp, pâna la solutionarea definitiva a dosarului nr. 3/336/2008.
În considerentele sentintei s-a retinut ca parcela cu nr. topo. 5844/2/1, în suprafata de 3.291 mp, este proprietatea tabulara a pârâtilor. Prin hotarârea pronuntata în dosarul nr. 3/336/2008, s-a admis actiunea formulata de reclamant, s-a dispus anularea în parte a încheierilor de întabulare nr. 1596, 1597/ 2005 si restabilirea situatiei anterioare de carte funciara.
Potrivit sustinerilor reclamantului, terenul în litigiu a intrat în lotul sau în urma iesirii din indiviziune. Pârâtii si-au înscris în cartea funciara dreptul de proprietate asupra unei parti din lotul revenit reclamantului, pe care au început edificarea unor constructii.
Instanta a apreciat ca în speta sunt întrunite conditiile de admisibilitate ale ordonantei presedintiale, reglementate de art. 581 Cod procedura civila.
Caracterul urgent al masurii ce se solicita a fi luata rezida în faptul ca pârâtii încearca, prin edificarea unor lucrari de constructii, sa prejudicieze dreptul de proprietate al reclamantului.
Împotriva acestei sentinte au declarat recurs recurentii, solicitând instantei admiterea acestuia si modificarea hotarârii atacate, în sensul respingerii cererii de ordonanta presedintiala, cu cheltuieli de judecata.
În motivarea recursului, recurentii au aratat ca sunt proprietarii terenului în litigiu, ca nu au fost citati în fata primei instante pentru a se putea apara, iar din probele administrate în cauza nu rezulta urgenta masurii ce se solicita a fi luata.
Analizând hotarârea recurata, prin prisma motivelor invocate si a dispozitiilor art. 3041 Cod procedura civila, tribunalul a apreciat ca recursul este fondat pentru urmatoarele considerente:
În conformitate cu dispozitiile art. 581 Cod procedura civila, instanta va putea sa ordone masuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru înlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Prin urmare, pentru admisibilitatea ordonantei presedintiale se cer a fi întrunite urmatoarele trei conditii: urgenta, cerinta ca masura luata sa aiba caracter vremelnic si conditia de a nu prejudeca fondul cauzei.
Datorita faptului ca ordonanta presupune urgenta si luarea unor masuri vremelnice, instanta nu are caderea sa prejudece fondul dreptului, putând sa cerceteze doar aparenta acestuia.
Posibilitatea instituita de dispozitiile art. 581 alin. 3 Cod procedura civila de a solutiona cererea de ordonanta presedintiala fara citarea partilor nu exonereaza reclamantul de obligatia de a-si dovedi sustinerile în fata instantei, conform art. 1169 Cod civil.
Din probele administrate în cauza nu rezulta ca pârâtii ar fi efectuat lucrari de constructii pe terenul proprietatea reclamantului, de natura a-i produce acestuia o paguba iminenta si care nu s-ar putea repara în viitor.
De asemenea, nu s-a dovedit urgenta care sa justifice luarea unei masuri cu caracter provizoriu, pe calea ordonantei presedintiale.
De altfel, dosarul cu nr. 3/336/2008 al Judecatoriei Viseu de Sus a fost solutionat irevocabil la data de 13.05.2009, prin decizia civila nr. 592/R/13.05. 2009 a Tribunalului Maramures, admitându-se recursul declarat împotriva sentintei civile nr. 2844/31.10.2008, care a fost modificata în sensul ca s-a respins actiunea formulata de reclamantul I. I. privind anularea încheierilor de întabulare nr. 1596 si nr. 1597 din 24.05.2005 si restabilirea situatiei anterioare de carte funciara, cu privire la nr. topo. 5844 din CF nr. 4150 Moisei.