Prin sentinţa civilă nr. 2407/ 2.10.2013,pronunţată de Judecătoria Moineşti în dosarul nr. 4338/260/2013 a fost admis cererea formulată de reclamanta D.D. în contradictoriu cu D.N., domiciliat în judeţul Bacău, s-a suplinit consimţământul pârâtului cu privire la întocmirea actelor necesare pentru eliberarea paşapoartelor minorilor D.E. şi D.A. ,s-a suplinit consimţământului pârâtului cu privire la plecarea minorilor D.E. şi D.A., însoţiţi de mama acestora D.D., în Italia în vederea continuării studiilor la Şcoala Elementară din Galatone, Italia, s-a respins cererea pârâtului de obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată ca nefondată. S-a menţionat în dispozitiv că sentinţa este executorie, fără trecerea unui termen şi cu recurs în termen de 5 zile de la pronunţare.
Împotriva sentinţei civile nr. 2407/ 2.10.2013,pronunţată de Judecătoria Moineşti în dosarul nr. 4338/260/2013 a declarat recurs pârâtul D.N., solicitând admiterea recursului, casarea sentinţei , reţinerea cauzei spre rejudecare şi pe fondul cauzei respingerea acţiunii.
La termenul din 30.10.2013 Tribunalul a invocat din oficiu şi a pus în discuţia părţilor inadmisibilitatea căii de atac a recursului în raport de dispoziţiile art.457 N.C.P.C., asupra căreia Tribunalul reţine următoarele:
Acţiune a fost promovată şi judecată în temeiul noului Cod de procedură civilă.
Potrivit dispoziţiilor art. 457 N.C.P.C.:
„Legalitatea căii de atac
(1) Hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei.
(2) Menţiunea inexactă din cuprinsul hotărârii cu privire la calea de atac deschisă contra acesteia nu are niciun efect asupra dreptului de a exercita calea de atac prevăzută de lege.
(3) Dacă instanţa respinge ca inadmisibilă calea de atac neprevăzută de lege, exercitată de partea interesată în considerarea menţiunii inexacte din cuprinsul hotărârii cu privire la calea de atac, hotărârea pronunţată de instanţa de control judiciar va fi comunicată, din oficiu, tuturor părţilor care au luat parte la judecata în care s-a pronunţat hotărârea atacată. De la data comunicării începe să curgă, dacă este cazul, termenul pentru exercitarea căii de atac prevăzute de lege.”
Potrivit dispoziţiilor aliniatului 1 al art. 999 N.C.P.C.:
„Calea de atac
(1) Dacă prin legi speciale nu se prevede altfel, ordonanţa este supusă numai apelului în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.”
Rezultă aşadar din coroborarea textelor menţionate anterior că sentinţa civilă pronunţată este supusă numai căii de atac a apelului, în mod eronat prima instanţă menţionând în dispozitiv calea de atac a recursului.
Pârâtul s-a conformat celor menţionate în dispozitivul hotărârii şi a declarat recurs, cale de atac care, faţă de considerentele anterioare, nu este prevăzută de lege, ceea ce determină inadmisibilitatea.
Pe aceste considerente instanţa va respinge ca inadmisibil recursul.
Cu toate acestea, dreptul pârâtului nu este prejudiciat, întrucât faţă de dispoziţiile art.457 alin.3 N.C.P.C., de la data comunicării prezentei decizii, partea are deschisă calea de atac a apelului, în termenul prevăzut de aliniatul 1 al art. 999 N.C.P.C..