Retragerea apelului. Revenirea asupra declaraţiei de retragere. Consecinţe.


Retragerea apelului. Revenirea asupra declaraţiei de retragere. Consecinţe.

Potrivit  dispoziţiilor  art.416 pct. 3 Cod procedură penală, hotărârea  primei  instanţe  rămâne definitivă  la data  retragerii  apelului, dacă aceasta s-a produs  după expirarea  termenului  de apel.

Din analiza  textului  legal arătat rezultă că, după exprimarea manifestării de voinţă a părţii civile, în sensul retragerii căii de atac declarate, aceasta  nu mai putea  reveni, hotărârea  rămânând  definitivă  în ceea ce  o priveşte.

Din analiza  textului  legal arătat rezultă că, după exprimarea manifestării de voinţă a părţii civile, în sensul retragerii căii de atac declarate, aceasta  nu mai putea  reveni, hotărârea  rămânând  definitivă  în ceea ce  o priveşte.

Secţia penală – Decizia penală  nr. 123/09 februarie 2010

Prin  sentinţa penală nr.266/2009 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr.5009/176/2008, în baza art.87 al.1 din OUG nr. 195/2002 republicată, a fost condamnat inculpatul B.F. la 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană  care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, iar în baza art. 184 alin. 1 şi 3 Cod penal a fost condamnat inculpatul la pedeapsa de 1.500 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

În baza art. 33 şi 34 Cod penal s-au contopit pedepsele stabilite şi s-a stabilit că inculpatul va executa pedeapsa de 1 an închisoare la care se adaugă amenda penală, cu reţinerea dispoziţiilor art. 81 Cod penal.

S-a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă M.G.D. şi a fost obligat inculpatul la plata sumei de 9.075 lei reprezentând daune materiale.

S-a constatat că  S.C U.A. S.A are calitatea de asigurător de răspundere civilă în procesul penal.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa de fond a reţinut în esenţă că la data de 05.11.2007 inculpatul, aflat la volanul automobilului Dacia cu nr. de înmatriculare XX-05-XXX, a produs un accident de circulaţie intrând în coliziune cu autoturismul care circula în faţa sa. În urma impactului, partea vătămată M.G.D., aflată în autoturismul lovit, a suferit leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare îngrijiri de 11 – 12 zile.

Echipajul de poliţie sosit la faţa locului a testat părţile implicate în eveniment cu aparatul etilotest, acesta indicând valoarea de 1,31 mg/l alcool în aerul expirat în cazul inculpatului.

Inculpatul a fost condus la spital în vederea recoltării de probe biologice, iar în urma analizelor efectuate s-a stabilit că acesta avea o alcoolemie de 2,10 g/l alcool în sânge la ora 1935 şi 1,90 g/l alcool în sânge la ora 2035.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel în termen inculpatul  B.F., partea civilă M.G.D. şi asigurătorul SC U.A. SA.

Prin decizia penală  nr.192/A/16.11.2009 Tribunalul Alba  – Secţia  penală a admis  apelul formulat de  partea civilă , a desfiinţat  sentinţa  atacată numai sub aspectul daunelor  morale  şi  materiale şi al  omisiunii aplicării art.7 din Legea  nr.76/2008 şi procedând  la o nouă judecare în aceste limite a obligat  inculpatul la plata sumei de  3.000 lei cu titlu de daune  morale, iar  la daunele  materiale a fost  adăugată dobânda  creditului  contractat pentru repararea  autoturismului, respectiv  suma de 2.951,01 lei.

Au fost menţinute celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate.

Au fost  respinse apelurile  declarate de inculpatul  B.F. şi de  asiguratorul SC U.A. SA  împotriva  aceleiaşi sentinţe.

Împotriva acestei decizii au formulat recurs, în termen  legal inculpatul  B.F. şi asiguratorul SC U.A. SA, aducându-i critici de  nelegalitate şi netemeinice.

Prin recursul formulat, asiguratorul  SC U.A. SA a solicitat respingerea  cererilor  de acordare  a daunelor  materiale – reparaţii auto  şi  dobândă  credit, precum  şi reducerea  cuantumului daunelor morale.

S-a motivat că partea civilă  a  renunţat la calea de atac  a apelului, iar revenirea  ulterioară asupra acestei manifestări  de voinţă  nu era  posibilă.

Pe de altă parte,  prejudiciul material  a fost apreciat incert, întrucât  partea civilă nu  a  dovedit cu facturi şi chitanţe costul reparaţiilor autoturismului.

Examinând hotărârea  atacată Curtea a constatat  că recursurile  inculpatului şi asiguratorului  SC U.A.  SA sunt  fondate, sub următorul aspect:

La termenul de judecată din 28.09.2009, partea civilă M.G.D. a depus  la dosar o cerere, prin  care a  învederat instanţei de apel că înţelege  să renunţe  la calea de atac  formulată.

Ulterior, cu ocazia  dezbaterilor  în apel, partea civilă M.G.D. a revenit  asupra  declaraţiei de retragere, motiv  pentru care  Tribunalul a procedat la  examinarea  criticilor acestuia, admiţând  apelul, majorând  daunele materiale  şi acordând daunele  morale solicitate.

Curtea a constatat că, potrivit  dispoziţiilor  art.416 pct. 3 Cod procedură penală, hotărârea  primei  instanţe  rămâne definitivă  la data  retragerii  apelului, dacă aceasta s-a produs  după expirarea  termenului  de apel.

Astfel,  instanţa  de apel nu mai putea  examina  susţinerile  părţii civile, ci era obligată să ia act de retragerea apelului, conform  art.369 Cod procedură penală.

Celelalte  critici formulate  de inculpat şi asigurator au fost considerate nefondate, recursul fiind admis doar sub aspectul arătat.