Problema de drept: subiect de drept care poate sesiza instanta în cazul solicitarii de luare a masurii de siguranta a internarii medicale
Prin sentinta penala nr.135/18.01.2011 din dosarul nr.24593/281/2010 al Judecatoriei Ploiesti, s-au hotarât urmatoarele: ,, In baza art. 162 C.p.p rap. la art. 114 C.pen., respinge ca inadmisibila sesizarea formulata de Directia de Sanatate Publica Prahova, cu sediul in Ploiesti, str. Take Ionescu, nr. 13, jud. Prahova, in contradictoriu cu intimatul G. V., domiciliat in Pl, str. P, nr. , jud. P si cu resedinta in P., str. A., nr. , jud. P..
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului, onorariul aparatorului din oficiu in cuantum de 100 lei urmand a fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru Ministerul Public si de la comunicare pentru parti.
Pronuntata in sedinta publica azi, 20.01.2011. ”
Pentru a ajunge la aceasta solutie, instanta a retinut urmatoarele:
Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin sesizarea formulata de Directia de Sanatate Publica Prahova nr. 16010 din data de 17.12.2010, aceasta a solicitat instantei luarea masurii de siguranta a internarii medicale fata de intimatul G.lV..
La sesizarea formulata au fost anexate urmatoarele inscrisuri: adresa emisa de Sectia 6 Politie catre Directia de Sanatate Publica Prahova, declaratii ale mai multor locatari de pe strada Putna din Ploiesti, fise de interventie si acte medicale privindu-l pe intimat.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata ca sesizarea formulata de Directia de Sanatate Publica Prahova, avand ca obiect luarea masurii de siguranta a internarii medicale fata de intimate este inadmisibila, pentru urmatoarele considerente.
Potrivit art. 114 C.pen., cand faptuitorul este bolnav mintal ori toxicoman si se afla intr-o stare care prezinta pericol pentru societate, se poate lua masura internarii intr-un institut medical de specialitate, pana la insanatosire.
Aceasta masura poate fi luata in mod provizoriu si in cursul urmaririi penale sau al judecatii, in conformitate cu dispozitiile art. 162 C.p.p., la sesizarea procurorului.
Prin Decizia in interesul legii nr. XIII din 2008 a inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-a stabilit ca, in cazul in care procurorul a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului sau inculpatului, pe motiv de iresponsabilitate, iar fata de acesta, in cursul urmaririi penale, nu a fost luata in mod provizoriu masura internarii medicale, aceasta masura se dispune de instanta de judecata, la sesizarea procurorului.
Asadar, in ambele cazuri prevazute de articolul 114 C.pen., instanta poate lua masura de siguranta a internarii medicale la sesizarea procurorului, in situatia in care fata de faptuitor s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, ori in mod provizoriu, in cursul urmaririi penale, sau in cursul judecatii, in cazul in care instanta a fost sesizata prin rechizitoriu.
In cazul de fata insa, instanta penala a fost sesizata de catre Directia de Sanatate Publica Prahova in mod nelegal, singurul subiect de drept care poate sesiza instanta fiind procurorul.
Aceasta isi are ratiunea in faptul ca masura de siguranta prevazuta de art. 114 C.pen. se poate dispune fata de o persoana care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, denumita “faptuitor”, organele de urmarire penala fiind cele care constata savarsirea acestora, iar nu Directia de Sanatate Publica.
In consecinta, avand in vedere si prevederile legii nr. 487 din 2002 care reglementeaza, printre altele procedura internarii voluntare sau nevoluntare a unei persoane ce sufera de o tulburare psihica, instanta va respinge ca inadmisibila sesizarea formulata de Directia de Sanatate Publica Prahova, in contradictoriu cu intimatul G. V..
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului, onorariul aparatorului din oficiu in cuantum de 100 lei urmand a fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
1