Acţiune în constatare a dreptului de proprietate asupra unui imobil.Titluri provenind de la autori diferiţi.Aplicarea art.1 din Protocolul nr.1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului


Sentinţa nr. 8178/20.10.2006 a Judecătoriei Craiova a rămas irevocabilă părin decizia nr. 1107/04.06.2007 a Tribunalului Dolj- Secţia Civilă pronunţată în dosarul nr.4399/63/2007

La data de 06.06.2006 reclamanţii CS si CI  au chemat in judecată pe pârâta JMP, solicitând obligarea acesteia să lase in  deplină proprietate  si liniştită posesie  imobilul compus din o cameră de locuit  si bucătărie  situat in  Craiova, b-dul Carol, nr. 48, judeţul Dolj.

In motivarea acţiunii reclamanţii au arătat că sunt  titularii dreptului de proprietate  asupra imobilului situat în Craiova, b-dul Carol I nr. 48 (fost 56) potrivit contractului de întreţinere,  autentificat sub nr. 1264/05.07.2001, imobil compus  din teren in suprafaţă de 480 m.p.  si două corpuri de clădire.

S-a mai arătat că autoarea  lor a  dobândit acest imobil  prin contractul  de vânzare-cumpărare autentificat  sub nr. 481/1948.

Reclamanţii au mai învederat că  autoarea lor s-a judecat anterior,  într-o acţiune in revendicare  în contradictoriu cu  Statul Român prin DGFP Dolj  si  Consiliul Local, acţiune care a fost admisă la data de 01.10.1997, însă între timp  corpul secundar  de clădire a făcut obiectul  unui  contract de vânzare-cumpărare  încheiat între pârâtă  în calitate de cumpărător  şi Consiliul Judeţean  în calitate de vânzător, contractul fiind înregistrat cu nr. 448/22.01.1998.

S-a mai precizat că prin acest contract  s-a instituit  şi dreptul  de folosinţă  al pârâtei asupra terenului.

S-a promovat acţiune  privind constatarea  nulităţii absolute  a contractului de vânzare-cumpărare, acţiune care deşi a fost admisă  în primă etapă procesuală ulterior  în urma  promovării recursului în anulare,  s-a respins de  Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, care s-a pronunţat  prin decizia nr. 1630/02.03.2004.

In drept, s-au invocat  dispoziţiile  art. 480 C.civil, precum şi decizia nr.63252, pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Păduraru.

La data  de 29.09.2006 pârâta a formulat întâmpinare,  prin care a solicitat respingerea  acţiunii.

În motivarea  cererii pârâta a arătat că în baza contractului de vânzare-cumpărare  nr. 448/22.01.1998, menţinut  prin decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, la data de 02.03.2004, este proprietar asupra imobilului revendicat.

S-a mai precizat  că intabularea  de către reclamanţi  in Cartea Funciară  a imobilului lor, s-a realizat in mod fraudulos  nefiind depusă  decizia Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie.

Pârâta a mai precizat  că reclamanţii  sunt obligaţi să respecte dreptul lor de folosinţă  a terenului,  atâta vreme  cât acesta s-a transmis  prin contractul de vânzare-cumpărare.

Analizând actele si lucrările dosarului, instanţa a admis acţiunea reclamanţilor pentru următoarele considerente:

Prin sentinţa civilă nr. 15098/01.10.1997, pronunţată  de Judecătoria Craiova, în dosar nr. 18291/1997, s-a admis  acţiunea  în revendicare  promovată de autoarea reclamanţilor B.N., fiind obligate pârâtele (Consiliul Local al municipiului Craiova si DGFP Dolj),  să lase în deplină proprietate  si liniştită posesie  a acesteia  imobilul format din corpurile  2 si 3, situat in Craiova, str.  Carol I, nr. 48 (fost Republicii 56), sentinţă rămasă definitivă  si irevocabilă conform deciziei nr. 1253/1.04.1998  a Curţii de Apel Craiova.

Din considerentele  acestei sentinţe  instanţa retine că s-a  statuat  cu putere  de lucru judecat,  că imobilul nu a fost preluat de  către stat in baza unei decizii,  care potrivit Legii 4/1973, era obligatorie , concluzionându-se că  acesta  nu a fost preluat  cu titlul valabil de stat.

Prin această sentinţă, Judecătoria Craiova  a stabilit că bunul a fost preluat  de stat fără  titlu valabil, situaţie in care reclamanta (autoarea reclamantei) a rămas proprietarul legitim al imobilului, dreptul de proprietate astfel  recunoscut  cu efect retroactiv  neavând caracter revocabil.

Din înscrisurile  depuse la dosar instanţa constată că la data de 22.01.1998, la circa 2 luni,  de la data când  sentinţa Judecătoriei a rămas  definitivă (executorie), statul prin Consiliul Judeţean Dolj a vândut  către pârâtă (titular  al contractului  de închiriere, la aceea dată),  locuinţa compusă  din o cameră, magazie şi împrejmuire, încheindu-se  contractul de vânzare-cumpărare nr. 448, contract  care deşi a fost  contestat  de autoarea B.N.  a fost menţinut, în urma promovării unei recurs în anulare,  prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, pronunţată la data de 02.03.2004.

Într-o atare situaţie, instanţa retine că ambele părţi, respectiv atât  reclamanţii  cât si pârâta au titluri scrise privind dreptul de proprietate  asupra bunului revendicat.

Astfel titlul reclamanţilor este reprezentat de contractul  de întreţinere autentificat  sub nr.1264,  încheiat cu B.N., titlul înscris in cartea funciară  sub nr.34446 Craiova.

Titlul pârâtei, respectiv contractul  de vânzare-cumpărare a fost validat  de Înalta Curte de Casaţie si Justiţie  prin decizia nr. 1630/02.03.2004, titlu  care nu este  înscris in cartea funciară.

Rezultă aşadar că titlului scris al reclamanţilor, pârâta, care  se afla în posesia imobilului revendicat, i-a opus titlul său scris, ivindu-se în acest sens  un conflict între  cele două  titluri scrise.

In această situaţie  instanţa constatând că titlurile  emană de la autori diferiţi, trebuie să compare între ele drepturile autorilor respectiv al reclamanţilor si pârâtei.

Analizând  titlul autoarei reclamanţilor instanţa a constatat că aceasta a dobândit  dreptul de proprietate asupra  imobilului situat in Craiova,  str. Carol I (fostă str. Gării, nr. 56), prin contractul de vânzare-cumpărare,  autentificat sub nr. 481/27.04.1948 si transcris sub nr. 620/27.04.1948, prin actul de donaţie  autentificat sub nr. 1574/571/01.10.1957 de fostul Notariat de Stat, aspect care reiese din cuprinsul contractului de întreţinere încheiat între autorul reclamanţilor si  reclamanţi.

Analizând  dreptul de proprietate al pârâtei, instanţa a constatat că  aceasta a devenit proprietar al imobilului anexă în baza contractului  de vânzare-cumpărare, încheiat la data de 22.01.1998 cu Consiliul Judeţean Dolj.

Din considerentele expuse s-a constatat că  pârâta a dobândit dreptul de proprietate  de la  un neproprietar, la data  încheierii contractului fiind recunoscut  prin sentinţa civilă nr. 15098/01.10.1997, dreptul de proprietate  al autoarei reclamantei cu efect  retroactiv.

Astfel, în speţă, nu s-a putut reţine că a avut loc o simplă vânzare  a bunului altuia, ci că această vânzare  a survenit cu încălcarea  flagrantă a unei hotărâri judecătoreşti  care nu  a recunoscut irevocabil  dreptul de proprietate, al autoarei reclamanţilor.

Statul prin Consiliul Judeţean, la data când a avut loc vânzarea-cumpărarea, avea cunoştinţă  despre faptul că  imobilul nu îi mai aparţine, încheierea acestui contract constituind o ingerinţă (în sensul art. 1 din Protocolul nr. 1 la convenţie) în dreptul de proprietate  al autoarei reclamanţilor, ingerinţa care a fost  lipsită de bază legală  si prin urmare  statul  a încălcat  în această situaţie  art. 1 din protocol.

De altfel, într-o speţă similară (cazul Păduraru contra României), Curtea Europeană  a Drepturilor Omului  a reţinut că  vânzarea,  într-o situaţie similară  către chiriaş  s-a realizat în mod fraudulos.

Din materialul probator administrat instanţa a reţinut că intr-o atare acţiune în revendicare promovată  de autoarea reclamanţilor, împotriva autorului pârâtei  aceasta ar fi triumfat, întrucât  titlul autoarei reclamanţilor este mai vechi (1948 -1957) a fost dobândit  de la adevăratul proprietar  şi a fost înscris  in cartea funciară, în schimb titlul pârâtei  este mai nou  (1998), este dobândit  de la  un neproprietar  – Statul prin Consiliul Judeţean.

Astfel, concluzionând, instanţa a constatat că dreptul de proprietate al reclamanţilor  este mai bine caracterizat, aceştia dobândind  imobilul de la adevăratul proprietar, pe când  pârâta  a dobândit  imobilul  de la  un neproprietar  soluţie care este conform principiului „ nimeni  nu poate  transmite altuia  un drept superior  celui pe care îl are el”.

În acest context, reţinând că titlul reclamanţilor este preferabil, celui al pârâtei, instanţa a constatat că acţiunea este întemeiată, sens în care a admis-o, obligând pârâta să lase în deplină proprietate si liniştită posesie reclamanţilor imobilul  situat in Craiova, b-dul Carol I, nr. 48,  compus din o cameră de locuit  şi bucătărie.

Pe cale de consecinţă, in baza  art. 111 C.p.c. instanţa a constatat  inexistenta  dreptului de folosinţă  asupra terenului  aferent acestui imobil.