Evacuare ocupanţi pe procedura specială – art.1033 şi urm. C.pr.civilă


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Orşova sub nr. X, reclamantul G.A. a chemat în judecată pârâţii  E.E. şi E.G. pentru ca în urma probelor ce vor fi administrate să se dispună evacuarea acestora din imobilul  situat în X, cu obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii a arătat că a cumpărat de la pârâta E.E.  imobilul din X prin contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 940/17.04.2006. A convenit verbal cu pârâta că poate să locuiască în continuare în imobil  aproximativ un an până va achiziţiona o nouă locuinţă. Având în vedere că aceasta a folosit imobilul mai mulţi ani , i-a pus în vedere să plătească impozitul aferent şi toate cheltuielile  de întreţinere. Pârâta a refuzat că facă acest lucru, motiv pentru care  la data de 11.05.2015 au fost notificaţi pârâţii să elibereze imobilul.

În drept au fost invocate dispoziţiile art.1033 şi urm. C.pr.civ.

Cererea a fost legal timbrată cu 20 lei taxă judiciară de timbru.

În dovedire a depus în copie:  notificare, chitanţe,  certificat de atestare fiscala, contract de vânzare cumpărare.

La termenul din  13.08.2015 a fost  respinsă excepţia autorităţii de lucru judecat.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 17.04.2006 pârâta E.E., în calitate de vânzătoare, a înstrăinat cumpărătorului G.A., imobilul proprietatea sa situat în X, compus din casă de locuit având parter cu etaj, întabulat în Cf fila nr. 312 vol II A X, fără nr. top, de sub A1 şi B4, încheind în acest sens contractul autentificat de BNP D.O. sub nr. 940.

Potrivit art. 555 Cod civil proprietatea este dreptul titularului de a dispune, poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, însă în limitele determinate de lege

 Dreptul de proprietate este  acel drept real care conferă titularului atributele de posesie, folosinţă si dispoziţie asupra unui bun, atribute pe care numai el le poate exercita în plenitudinea lor, în putere proprie si în interesul sau propriu. Fiind un drept absolut, dreptul de proprietate al reclamantei trebuie respectat de toate celelalte persoane, fiind de astfel, opozabil „ erga omnes”.

Potrivit art. 1034 Cod pr. civilă „Dispoziţiile prezentului titlu se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane.”

Conform art. 1034 alin. 2 lit. e Cod pr. civilă prin ocupant se înţelege oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduinţa proprietarului.

Potrivit art. 1039 Cod pr.civilă  „Atunci când proprietarul unui imobil doreşte să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării.”

Având în vedere că cei doi pârâţi sunt ocupanţi ai imobilului, proprietatea reclamantului, în sensul dispoziţiilor legale mai sus enunţate, faţă de dorinţa reclamantului de a-i evacua pe aceştia, constatând faptul că acesta i-a notificat pe cei doi pârâţi punându-le în vedere ca în termen de 5 zile de la primire să elibereze imobilul, aspect necontestat de părţi şi  dovedit cu confirmarea de primire din 11.05.2015 depusă la dosarul cauzei, instanţa apreciază acţiunea ca fiind fondată urmând să o admită.

Drept urmare, va dispune evacuarea pârâţilor E.E. şi E.G. din imobilul situat în X.

Faţă de faptul că pârâţii au pierdut procesul în temeiul dispoziţiilor art. 453 alin.1 Cod pr. .civilă îi va obliga pe aceştia, în solidar, în favoarea reclamantului, la plata sumei de 600 lei cu titlul cheltuieli de judecată reprezentând taxă de timbru şi onorariu avocat.