Nulitatea raportului de evaluare. Evaluarea performantelor individuale ale functionarului public. Etape.
Nerespectarea procedurii de evaluare a functionarilor publici instituita de Legea 188/1999 R si H.G. 1084/01 , atrage nulitatea raportului de evaluare ..
Reclamanta I.I.S. a chemat in judecata pe piritul I.T.M. Olt , solicitind anularea raportului de evaluare a performantelor individuale pe perioada 1.12.2003- 1.12.2004 si intocmirea unui nou raport de evaluare .
Reclamanta a aratat ca raportul in care a fost notata cu 4 si 4,5 , nu i-a fost inminat la finele anului, ci dupa ce a formulat contestatie care , ulterior , a fost respinsa . Reclamanta a mai aratat ca nu a avut abateri disciplinare , si-a indeplinit corect atributiile , a urmat cursuri de perfectionare suportate integral din bani proprii , a comunicat bine in relatiile profesionale .
Piritul a solicitat respingerea cererii pentru ca , in final , reclamanta a primit calificativul „foarte bine” , neavind relevanta anumite puncte obtinute .
Instanta retine ca performantele profesionale individuale ale functionarilor publici sunt evaluate conform art. 60 din Legea 188/1999 , privind statutul functionarilor publici .
Metodologia de evaluare aprobata prin HG 1084/2001 prevede ca evaluarea se realizeaza in trei etape : completarea raportului de evaluare de catre evaluator , interviul si contrasemnarea raportului de activitate .
In speta , pirita a respectat doar prima si ultima etapa , nu si etapa intermediara care ,conform art. 13 , reprezinta un schimb de informatii , impresii si puncte de vedere care au loc intre evaluator si functionarul public si in cadrul caruia se prezinta functionarului consemnarile facute de evaluator . In caz de opinii diferite, acestea se consemneaza , sub semnatura celor doi , in raportul de evaluare .
Obiectiunile reclamantei nu au fost consemnate in raport , iar raportul i-a fost inminat numai dupa ce a formulat contestatie impotriva lui .
Nerespectarea procedurii legale de evaluare a functionarilor publici atrage nulitatea raportului de evaluare , motiv pentru care actiunea reclamantei va fi admisa.