Calitate procesuală activă în acţiunea de dizolvare a unei societăţi pe acţiuni în temeiul dispoziţiilor art. 227 lit. e din Legea 31/90 R. Admisibilitate.
Conform art. 227 lit. e din Legea 31/90 R , societatea comercială se poate dizolva prin hotărârea tribunalului, la cererea oricărui asociat, pentru motive temeinice, precum neînţelegerile grave între asociaţi, care împiedică funcţionarea societăţii. Neînţelegerile grave dintre asociaţi apar, în general, în societăţile cu un număr mic de asociaţi în care factorul personal are un rol important în funcţionarea societăţii. Dar lipsa sau dispariţia intenţiei de a conlucra poate fi întâlnită şi în societatea pe acţiuni în care există grupuri de acţionari ( abuzul de drept de vot, abuzul de majoritate sau abuzul de minoritate). Calitate procesuală activă în acţiunea în dizolvare judiciară a unei societăţi pe acţiuni, în temeiul dispoziţiilor art. 227 lit. e din Legea 31/90 R , aparţine numai acţionarilor minoritari, în caz de abuz de majoritate şi, după caz, numai acţionarilor majoritari, în caz de abuz de minoritate. Calitatea procesuală pasivă aparţine însăşi societăţii a cărei dizolvare judiciară se solicită, care va fi reprezentată în instanţă de organele sale de conducere.
Prin sentinţa nr. 112 /11.05.2007 a Tribunalului Gorj –Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ a fost respinsă ca nefondată acţiunea pentru dizolvarea societăţii comerciale formulată de reclamanta MV în contradictoriu cu SC L. SA TG JIU.
Împotriva sentinţei a declarat apel reclamanta MV, în calitate de reprezentantă a acţionarilor minoritari, depunând în acest sens la dosar „Tabel nominal cu acţionarii care o împuternicesc în instanţă să-i reprezinte în vederea dizolvării SC L. SA”.
În motivele de apel, reprezentanta acţionarilor minoritari a criticat sentinţa instanţei de fond arătând că în mod greşit nu s-a reţinut abuzul de majoritate, în condiţiile în care directorul societăţii conduce societatea împreună cu rudele sale, existând divergenţe între cele două grupuri de acţionari, respectiv majoritari şi minoritari, concretizate în existenţa pe rolul instanţelor a mai multor litigii.
Curtea a apreciat că instanţa de fond a reţinut o stare de fapt şi de drept corectă, nefiind întrunite în cauză cerinţele art. 227 lit. e din Legea 31/90 R. Apelanta reclamantă are calitate procesuală activă, în cauză făcând dovada că este reprezentanta grupului minoritar, având în vedere tabelul nominal cu acţionarii care au împuternicit-o să-i reprezinte în instanţă în vederea dizolvării SC L. SA.