Hotărârea atacată are ca obiect modificarea actului constitutiv referitor la administrarea şi reprezentarea societăţii şi în consecinţă ea trebuia adoptată cu votul ambilor asociaţi. Or, cum hotărârea este semnată numai de unul dintre asociaţi ea est…


Societăţi comerciale

Anulare hotărâre AGA. Lipsa cvorumului legal pentru adoptare. Nelegalitate.

Hotărârea atacată are ca obiect modificarea actului constitutiv referitor la administrarea şi reprezentarea societăţii şi în consecinţă ea trebuia adoptată cu votul ambilor asociaţi. Or, cum hotărârea este semnată numai de unul dintre asociaţi ea este nelegală.

(Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. com., de cont. adm. şi fisc., sent. nr. 41/CC/16 februarie 2010)

Prin acţiunea comercială înregistrată reclamantul NAM a solicitat în contradictoriu cu pârâta SC C C SRL, constatarea nulităţii hotărârii AGA nr. 1/15.06.2009 ca nefiind luată cu respectarea dispoziţiilor legale şi ale actului constitutiv.

În cauză a formulat cerere de intervenţie accesorie în sprijinul pârâtei SC Civil Conprod SRL intervenientul B V solicitând admiterea în principiu a cererii, iar referitor la obiectul cauzei, respingerea acţiunii introductive, în principal, pe cale de excepţie ca fiind lipsită de interes iar în subsidiar pe fond ca fiind neîntemeiată.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine referitor la excepţia invocată că este nefondată.

Astfel instanţa apreciază că reclamantul justifică un interes în cauză în condiţiile în care potrivit actului constitutiv al SC C C SRL acesta are calitatea de asociat cu o participare la părţile sociale de 45%, iar prin hotărârea atacată adoptată de asociatul B V este revocat din funcţia de administrator neasociat actualul administrator şi este numit în această funcţie o altă persoană.

Prin decizia civilă nr. 2474 pronunţată de Cutea de Apel Cluj în dosarul nr. 1315/33/2004 i-a respins recursul declarat împotriva încheierii nr. 3418/18.06.2009 pronunţată de judecătorul delegat la ORC de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru lipsa de interes a recurentei persoană juridică SC C C SRL şi nu a reclamantului persoană fizică.

Referitor la fondul cauzei se reţine că potrivit actului constitutiv al SC C C SRL, în această societate au calitatea de asociaţi intervenientul B Ve care deţine 11 părţi sociale reprezentând 55% din capitalul social, reclamantul NAM care deţine 9 părţi sociale reprezentând 45% din capitalul social şi are calitatea de administrator neasociat numitul NIT.

Prin hotărârea nr. 1/15.06.2009 s-a dispus revocarea din funcţia de administrator neasociat a numitului NIT şi numirea în funcţia de administrator neasociat şi reprezentant al societăţii a numitului MA.

Deşi în titlul actului atacat se menţionează că hotărârea este a adunării generale a asociaţilor, ea este semnată numai de intervenientul BV.

Potrivit al. 1 şi 2 din art. 16 intitulat „Funcţionarea adunării asociaţilor” din actul constitutiv al asociaţilor, hotărârile asociaţilor se iau în adunarea generală. Adunarea decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaţilor şi a părţilor sociale.

Pentru hotărârile având ca obiect modificările actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaţilor.

De asemenea potrivit al. 6 din acelaşi articol, hotărârile adunării asociaţilor contrare actului constitutiv al societăţii sau legii pot fi atacate în justiţie în termen de 15 zile de la oricare dintre asociaţii care au luat parte la adunare sau au votat contra.

După cum se poate observa hotărârea atacată are ca obiect modificarea actului constitutiv referitor la administrarea şi reprezentarea societăţii şi în consecinţă ea trebuia adoptată cu votul ambilor asociaţi.

Or, cum hotărârea este semnată numai de unul dintre asociaţi ea este nelegală şi în consecinţă acţiunea urmează să fie admisă potrivit dispozitivului prezentei hotărâri.