Lipsa calităţii procesuale active a unui creditor de a exercita calea de atac a recursului împotriva sentinţei prin care se respinge cererea de angajare a răspunderii patrimoniale a foştilor administratori ai societăţii debitoare , cerere formulată în temeiul dispoziţiilor art.138 din Legea nr.85/2006 de către lichidatorul judiciar.
(Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a vi a comercială , Decizia comercială nr.1172/30 10 2008, dosarul nr.8632/3/2007)
Prin sentinţa comercială nr.335/25 01 2008 pronunţată de Tribunalul Bucureşti secţia a vii a comercială s-a respins ca neîntemeiată cererea formulată de lichidatorul judiciar SV în contradictoriu cu pârâta C E, cererea având ca obiect atragerea răspunderii personale patrimoniale a pârâtei în temeiul dispoziţiilor art.lit.a şi f din Legea nr.85/2006.Prin aceeaşi sentinţă s-a mai dispus în temeiul art.131 din legea insolvenţei, închiderea procedurii prevăzute de această lege împotriva debitoarei SC G I SRL.
În motivarea soluţiei de respingere a cererii de angajare a răspunderii se reţine că lichidatorul nu a făcu dovada că pârâta în calitate de fost administrator al debitoarei a dispus în interesul său personal continuarea activităţii societăţii , iar în perioada 1999-2005 pârâta fost plecată din ţară. S-a mai considerat că lichidatorul nu a făcut dovada efectivă a folosirii de către pârâtă a bunurilor debitoarei în interesul său personal şi nici faptul că a folosit mijloace ruinătoare pentru a procura fonduri societăţii.
Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs A F P , considerând în temeiul art.304 alin.1 pct.9 c.proc.civ., că sentinţa a fost dată cu aplicarea greşită a legii deoarece în cauză sunt îndeplinite condiţiile cerute de art.138 lit.a şi f din Legea nr.85/2006, respectiv pârâta nu a respectat dispoziţiile referitoare la ţinerea contabilităţii în conformitate cu legea şi această faptă culpabilă a administratorului a produs creditorilor prejudiciul cu care s-au înscris în tabelul creditorilor.
Prin întâmpinare, intimata C E a solicitat respingerea recursului ca nefondat.
Curtea a invocat din oficiu excepţia lipsei calităţii procesuale active a recurentei de a declara recurs împotriva sentinţei nr.335/25 01 2008 .
Având în vedere dispoziţiile art.137 din c.proc.civ.,Curtea se va pronunţa cu prioritate asupra acestei excepţii .
Excepţia este întemeiată pentru următoarele considerente :
Subiect sau titular al recursului este acela care are vocaţia să exercite această cale de atac. Sunt prin urmare îndreptăţite să exercite recursul , reclamantul şi pârâtul care s-au judecat în această calitate în faţa instanţei de fond. Nu poate avea legitimare procesuală în recurs o persoană care nu a avut calitatea de parte litigantă în proces. Nici o dispoziţie din legea specială care reglementează insolvenţa nu derogă de la principiile dreptului procesual civil sub acest aspect. De subliniat că alin.3 al art.138 din Legea nr.85/2006 introduce o prevedere specială prin care se reglementează ipoteza în care administratorul judiciar sau lichidatorul rămâne în pasivitate şi nu formulează cererea de atragere a răspunderii patrimoniale, acordându-se Comitetului Creditorilor legitimare pentru a demara acţiunea împotriva fostei conduceri a societăţii debitoare. Sigur că în această ipoteză , Comitetul Creditorilor va avea şi calitatea de a declara recurs împotriva sentinţei prin care se soluţionează cererea. În speţă, nu ne aflăm în această ipoteză, dat fiind că lichidatorul judiciar este cel care a promovat acţiunea în faţa instanţei de fond. Legiuitorul a înţeles să acorde cu titlu de excepţie legitimare procesuală activă Comitetului Creditorilor, iar excepţia este de strictă interpretare şi nu poate fi extinsă la alte situaţii decât cea reglementată de textul legal.
Aşadar, excepţia este întemeiată şi va fi admisă.
Curtea urmează ca în temeiul art.312 alin.1c.proc.civ. să respingă recursul declarat de recurenta AFP, ca fiind formulat de o persoană fără calitate procesuală activă.