În situaţia în care un creditor nu a solicitat înscrierea creanţei sale şi nu se află în tabelul de creanţe nu are calitate procesuală şi în consecinţă este inadmisibil recursul declarat de acesta împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic.
Prin sentinţa nr. 296 F din 7.12.2007 Tribunalul Mehedinţi a dispus închiderea procedurii insolenţei debitoarei SC H.I. SRL Dr. Tr. Severin şi radierea acesteia din registrul comerţului.
Împotriva acestei sentinţe a formulat recurs AVAS susţinând că nu i-a fost comunicat nici un act procedural şi prin aceasta a fost lipsit de orice drept de apărare, că a suferit un prejudiciu prin faptul că nu s-a recuperat nici o sumă în această procedură.
Având în vedere lipsa calităţii procesuale active a recurentei AVAS, Curtea a apreciat că recursul declarat de aceasta este inadmisibil, pentru următoarele considerente:
Hotărârea judecătorească are putere de lucru judecat numai între părţile litigante, ceea ce înseamnă că dreptul de a ataca pe calea recursului o hotărâre de fond aparţine numai părţilor, adică persoanelor (fizice sau juridice) care au participat la dezbaterea cauzei .
În ceea ce priveşte calitatea de creditor a AVAS, art. 3 pct. 7 din Legea insolvenţei nr. 85/2006, precizează că, prin creditor se înţelege persoana fizică sau juridică ce deţine un drept de creanţă asupra averii debitorului şi care a solicitat, în mod expres instanţei să fie înregistrată creanţa.
Atâta timp, cât recurenta nu a solicitat înscrierea creanţei sale, deşi avea posibilitatea luării la cunoştinţă despre situaţia debitoarei din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, Curtea a apreciat că, aceasta nu are calitate procesuală activă şi drept consecinţă, raportat la dispoziţiile art. 312 C.pr. civ. , a respins recursul ca inadmisibil.