Perimare. Cererea de repunere pe rol.


Perimare. Cererea de repunere pe rol.

 

Cererea  de repunere pe rol trebuie adresată instanţei, respectiv preşedintelui de secţie şi nu unor persoane angajate ale acesteia, cu atât mai puţin prin intermediu adresei de e-mail a acestor salariaţi. O astfel de cerere nu întrerupe cursul perimării.

(Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VI-a Comercială; decizia comercială nr. 1101 R din 17 Octombrie 2008)

Prin sentinţa comercială nr.3616/4.10.2007 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Comercială a fost respinsă acţiunea formulată de reclamantul SC C SRL având ca obiect constatarea nulităţii a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.1194/16.03.2001, precum şi a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.2355/31.05.2001 în contradictoriu cu pârâţii SC T R SRL, SC N S SRL şi SC C C SA; a fost respinsă cererea reclamantei de menţionare a litigiului în Cartea Funciară.

Împotriva acestei sentinţe formulează recurs administratorul judiciar al debitoarei SC C C SA, SC C SRL, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie.

Prin încheierea pronunţată la data  de 11.01.2008,  în temeiul art.242 alin.1 pct.2 C.pr.civ., se dispune suspendarea judecăţii cauzei.

La data de 1.08.2008 Curtea, din oficiu, dispune repunerea cauzei pe rol în  vederea perimării.

Recurenta a solicitat  respingerea  excepţiei perimării întrucât, anterior repunerii pe rol a cauzei din oficiu de către instanţă, a formulat o cerere de repunere pe rol.

Analizând actele dosarului, Curtea a constatat că nu se regăseşte cererea  recurentei de  repunere pe rol.

Recurenta a învederat  instanţei faptul că a formulat această cerere prin e-mail, însă cererea a fost adresată nu instanţei, ci pe adresele de mail <viorica.guţ[email protected]> şi luminiţ[email protected].

Având în vedere că potrivit art.249 C.pr.civ. “perimarea se întrerupe prin îndeplinirea unui act de procedură în vederea judecării procesului de către partea care justifică un interes”, întrucât cererea formulată pe  e-mail nu este adresată instanţei,  respectiv Curţii de Apel, ci unor grefieri, nu poate fi asimilată unui act de procedură care să producă  efecte juridice.

Cererea de repunere pe rol trebuie adresată instanţei, respectiv  preşedintelui de secţie şi nu unor persoane angajate ale acesteia, cu atât mai puţin prin intermediul adresei de e-mail a  acestor persoane.

Pe de altă parte,  deşi susţine  că a formulat  cerere  de repunere pe rol în luna martie 2008, recurenta nu a mai făcut nici un demers pentru a verifica dacă s-a fixat termen de judecată, mulţumindu-se să rămână în pasivitate.

Ca atare, excepţia perimării urmează a fi respinsă, iar în temeiul art.252 alin.2 Curtea urmează să constate perimarea. (R.Z.)

2