Procedură insolvenţă


Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin sentinţa comercială nr. …a fost admisă cererea formulată de creditoarea DGFP Sibiu şi a fost deschisă procedura simplificata a insolvenţei împotriva debitoarei SC S. SRL  cu sediul in Sibiu

Lichidatorul judiciar a prezentat raportul prind cauzele si persoanele care se fac vinovate de ajungerea debitoarei in insolventă  ,constatând următoarele:

În lipsa  documentele de evidenţă contabilă sau analizat situatiile financiare anuale depuse la organul fiscal , pe ultimii trei ani (2008-2011), constatandu-se următoarele.

In perioada analizată valoarea neta a activelor imobilizate este de … lei iar a activele circulante in suma de … lei.Acestea din urma au urmatoarea structura , stocuri-0 lei ; disponibil numerar in casa -…. lei;creante in valoare de …. lei.

Rezultatul exercitiului bugetar releva , in anul 2011 un profit de …. lei  iar in anul 2012 o pierdere de …. lei.

Datoriile in anul 2012 inregistraza un cuantum de …. lei.

Cu privire la persoanele vinovate  se menţioneaza ca administratorul social C. I. A.  se face vinovată de ajungerea societatii in insolvenţă ,intrucat a utilizat fondurile societatii în folos propriu , motiv pentru care  in cursul desfăşurării procedurii, lichidatorul judiciar a formulat cerere pentru antrenarea răspunderii administratorului social al societăţii.

In motivarea cererii de antrenare a răspunderii patrimoniale , se arata ca , administratorul  social se face vinovat de faptul ca a folosit numerarul din caseria debitoarei  in interes propriu,  ducand astfel societatea in incapacitate de plata a datoriilor.

De asemenea se retine că administratorul social nu a facut demersuri necesare pentru a tine o evidenta contabila in conformitate cu legea  si nu a predat documentele contabile lichidatorului judiciar.

In drept sunt invocate , prev art 138 lit. a si d din Legea 85/06

Din raportul incheiat ca si din tabelul definitiv al creantelor debitoarei SC S. SRL rezultă că pasivul neacoperit al debitoarei este de … lei

Pârâta C. I. A. legal citată nu  a depus întâmpinare si nu s-a prezentat in instantă.

Analizând cererea privind antrenarea răspunderii administratorului social, instanţa constată că aceasta este întemeiată.

În acest sens, potrivit dispoziţiilor art. 138 din Legea nr. 85/2006,  judecătorul sindic poate dispune ca o parte din pasivul neacoperit al debitoarei ajunsă în stare de insolvenţă să fie suportat de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una din următoarele fapte:

a)au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu…;

b)a facut acte de comert in interes personal sub acoperirea pesoanei juridice.

c)  au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;

d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;

e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia.

 Răspunderea persoanelor menţionate în art. 138 din Legea 85/06 din legea insolvenţei este o răspundere care are ca scop acoperirea pasivului debitorului, persoană juridică aflată în insolvenţă, în situaţia în care averea acestuia nu acoperă toate creanţele creditorilor sociali.

Ea intervine în cazurile expres şi limitativ enumerate de text, numai dacă prin activitatea lor aceste persoane au contribuit la declanşarea insuficienţei fondurilor băneşti disponibile în patrimoniul debitorului insolvent.

În ceea ce priveşte condiţia existenţei prejudiciului se constată că acesta este cert, conform tabelului definitiv al creanţelor

Acest prejudiciu a fost dovedit în cauză prin imposibilitatea creditorilor, menţionaţi în tabel de a-şi realiza creanţele în lipsa bunurilor în patrimoniul social.

Cu privire la faptele menţionate în acţiune se constată următoarele:

Întrucât, în cauză prin probele administrate s-a făcut dovada certă că parâta C. I. A.  nu a predat  lichidatorului judiciar disponibilitatile banesti ale societatii  asa cum rezultă din actele contabile puse la dispozitia lichidatorului judiciar de catre DGFP Sibiu,rezulta ca , aceasta se fac vinovată de faptele prev. de art 138 lit. a din Legea 85/06, respectiv ca a folosit aceste bunuri ale persoanei juridice in interes personal, propriu. Totodată , pârâta se face vinovată si de faptul ca nu a predat lichidatorului judiciar  actele financiar contabile ale societatii.

In cauză au dovedit faptele ilicite săvârşite de către parâta C. I. A , conduita culpabilă a acesteia şi legătura de cauzalitate cu prejudiciul încercat, aşa cum sunt prev. de art 998-999 C. civ.( la data savarsirii faptelor ),astfel ca ,acţiunea se constată a fi întemeiată

 Aşa fiind, judecătorul sindic va admite cererea de antrenare a răspunderii patrimoniale şi va obliga pârâta C. I. A la plata sumei de …. lei, reprezentand parte din  pasivul social neacoperit al debitoarei SC S. SRL.