Chemarea în judecata a unei persoane fizice decedate. Neîndeplinirea conditiilor de validitate a actiunii civile cu consecinta constatarii nulitatii absolute a acesteia


Nulitatea actiunii civile pentru lipsa unei conditii esentiale de validitate

Chemarea în judecata a unei persoane fizice decedate. Neîndeplinirea conditiilor de validitate a actiunii civile cu consecinta constatarii nulitatii absolute a acesteia

Prin sentinta civila nr. 1857 din 14 septembrie 2007 Judecatoria Roman a constatat nulitatea absoluta a actiunii civile d iesire din indiviziune formulate de reclamanta S.E. împotriva pârâtilor U.V. si U.E.

Reclamanta si-a motivat actiunea invocând ca defunctul U.C. a decedat la data de 25 aprilie 1971, iar masa sa succesorala se compune din suprafata totala de 3 ha 9900 mp, teren înscris în titlul de proprietate nr. 27/1767 din 13 octombrie 2005 eliberat de Comisia judeteana Neamt pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Pentru a hotarî astfel instanta a retinut ca în realitate, pârâtul U.V. este decedat de mai multi ani, dar, potrivit sustinerilor reclamantei, aceasta nu a cunoscut acest aspect în momentul promovarii actiuni civile.  Drept consecinta, din oficiu, instanta a pus în discutie exceptia nulitatii absolute a actiunii civile, întrucât a fost chemata în judecata o persoana deja decedata la data introducerii acesteia. În acest context, instanta a retinut ca pot sta ca parte în procesul civil numai persoanele care au folosinta drepturilor civile, capacitatea de folosinta a persoanelor fizice dobândindu-se prin nastere si încetând prin deces. Promovând actiunea împotriva unei persoane deja decedate (împrejurare în care dispozitiile art. 243 pct. 1 Cod proc. civila devin inaplicabile), reclamanta a conferit calitatea de parte unei persoane lipsite de capacitatea de folosinta, asa încât actiunii îi lipseste una din conditiile esentiale de valabilitate, respectiv unul din elementele sale constitutive (cel legat de existenta si capacitatea partilor de a sta în judecata). În lipsa acestui element fundamental actiunea reclamantei este lovita de sanctiunea nulitatii absolute, exceptie ce a fost, de altfel, retinuta de instanta.