Nulitate testament. Art. 859 Cod civil.


Nulitate testament. Art. 859 Cod civil

Prin acţiunea civilă formulată de reclamanţii B.D. şi B.G. în contradictoriu cu pârâtul B.D.D. s-a solicitat constatarea nulităţii absolute a înscrisului denumit „testament” încheiat de autorul B.I. în favoarea pârâtului, cu cheltuieli de judecată. În motivarea acţiunii s-a arătat că pârâtul a folosit înscrisul într-o cauză civilă, însă acesta este lovit de nulitate absolută deoarece nu a întrunit condiţiile de formă ale unui testament în sensul că nu a fost scris de testator, care nu era cunoscător de carte şi deci nu putea să scrie acest testament.

Prin sentinţa civilă nr. 4239 pronunţată de Judecătoria Tg-Jiu în dosarul nr. 5316/2006 a fost respinsă acţiunea civilă formulată de reclamanţii B.D. şi B.G. în contradictoriu cu pârâtul B.D.D.

Împotriva acestei sentinţe au declarat apel reclamanţii, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, în sensul că în mod greşit instanţa a respins acţiunea, motivând că înscrisul reprezenta voinţa autorului B.D. şi că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 859 C.civ., întrucât autorul nu ştia carte şi nu ar fi putut redacta un astfel de înscris în mod complet.

Tribunalul Gorj prin decizia nr. 716 A/2006 a respins apelul ca nefondat, declarat de apelanţii reclamanţi, iar Curtea de Apel Craiova, prin decizia nr. 668/2007 a admis recursul declarat de reclamanţi, fiind casată decizia tribunalului şi trimisă cauza spre rejudecare la Tribunalul Gorj, reţinându-se în decizia de casare că instanţa urmează să administreze proba cu verificare de scripte şi va ordona ca părţile să depună înscrisuri spre verificare, în condiţiile impuse de art. 179 C.pr.civ.

Tribunalul Gorj prin decizia nr. 321A/29.08.2007  a respins apelul civil declarat de apelanţii – reclamanţi B.D. şi B.G. împotriva sentinţei civile nr. 4239 pronunţată de Judecătoria Tg-Jiu în dosarul nr. 5316/2006.

Formalităţile şi condiţiile testamentului olograf.

„Conform art. 859 Cod civil, testamentul olograf nu este valabil decât când este scris în tot, datat şi semnat de mâna testatorului”.

Testamentul olograf trebuie să fie scris în întregime de mâna testatorului. Legea impune această condiţiune ca o garanţie că nici o voinţă străină de voinţa testatorului n-a intervenit în redactarea testamentului.

În considerentele deciziei se reţine că în cuprinsul testamentului există menţiunea că actul a fost scris cu ajutorul pârâtului, însă din probele administrate nu a rezultat că asistenţa materială oferită de pârât la scrierea testamentului ar fi  viciat libertatea de voinţă a testatorului.

În această situaţie, verificarea de scripte nu s-a putut realiza din vina reclamanţilor care aveau obligaţia să depună înscrisuri pentru comparaţie.