Uzucapiune. Condiţii pentru a uzucapa.


Uzucapiunea este un mod originar de dobândire a proprietăţii unui bun imobil, ca efect a posesiei utile asupra acelui bun un interval de timp determinat de lege. Art.1890 Cod civil, prevede ca regulă specială, dobândirea dreptului de proprietate prin simpla exercitare a posesiei utile timp de 30 ani, fără ca persoana care posedă să fie ţinută a produce vreun titlu şi fără să i se poată opune reaua credinţă. Singurele condiţii necesare şi suficiente pentru a uzucapa sunt exercitarea unei posesii utile timp de 30 ani, fie aceasta chiar şi de rea credinţă, şi fără vreun titlu.

Prescripţia achizitivă este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia să fie continuă, neîntreruptă, netulburată şi  sub nume de proprietar.

Posesia nu este utilă, cât timp cel ce o invocă nu a posedat  imobilul sub nume de proprietar, ci a exercitat doar un drept de folosinţă şi administrare asupra bunului, titularul dreptului de proprietate fiind  cunoscut şi înscris în cartea funciară.

Reclamanta a chemat în judecată pârâtul M.T.C.T. Bucureşti, solicitând să se constate dreptul său de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 2906 mp, aferent „Complexului Minerva”,  prin uzucapiunea de 30 de ani, potrivit art. 1890C.civ.

În motivarea cererii a arătat că a luat fiinţă prin divizarea SC J. SA, succesoarea fostului Oficiu Judeţean de Turism Dolj, iar prin protocolul nr.7408 din 16 iunie 1971, „Complexul Minerva” a intrat în  administrarea Oficiului Judeţean de Turism Dolj,  iar ulterior, prin H.G. nr. 1041/1990, societăţii nou înfiinţate, i-au fost date în proprietate  toate activele Oficiului Judeţean de Turism, printre care şi „Complexul Minerva”.

În drept şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art.1890 C.civ.

Tribunalul Dolj, prin sentinţa nr.3878 din 10 iulie 2007, a respins acţiunea.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamanta.

Curtea constată că apelul este nefondat pentru următoarele considerente :

Potrivit Protocolului nr.7408 încheiat între  M.T.C.T şi Comitetul Executiv al Consiliului Popular al Judeţului Dolj, la data de 11 mai 1972, Oficiul Judeţean de Turism a preluat în administrare restaurantul şi cofetăria Minerva. În temeiul Legii nr.15/1990 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.1041/1990 prin care a fost înfiinţată SC J. SA şi potrivit art.6 din acest act normativ Oficiul Judeţean de Turism Dolj şi-a încetat activitatea. Ulterior, prin Ordinul nr.154 din 26 aprilie 1991 al M.T.C.T  imobilul (hotel, restaurat şi cofetărie) denumit generic ”Complexul Minerva”, a intrat în patrimoniul şi proprietatea SC J. SA, fiind cuprinse în valoarea capitalului social al acestei societăţi.

În ceea ce priveşte terenul pe care se află amplasat „Complexul Minerva”,  în suprafaţă de 2906 mp, prin sentinţa civilă nr.1768 din 10 februarie 2000 a Judecătoriei Craiova s-a recunoscut SC J.SA un drept de administrare şi de folosinţă.

Ulterior,  acţionarii SC J. SA au hotărât în Adunarea Generală  Extraordinară din data de 29 iunie 2003, divizarea societăţii în patru societăţi de sine stătătoare, fiind întocmit la data de 21 august 2003 actul adiţional autentificat prin încheierea nr.3298 din 21august.2003.

Din examinarea acestui act adiţional, Curtea constată că apelantei reclamante i-a fost atribuit un capital social de 12.804.100.000 lei, din care suma de  2.101.543.702,90 lei  reprezintă un aport în natură, constând în bunuri imobile respectiv construcţii: hotel, restaurant, anexe şi cramă, fiind menţionat în mod expres că acestea se află amplasate pe un teren aparţinând domeniului public, de interes local, al Municipiului Craiova, situat în Craiova, str. Mihail Kogălniceanu nr.1-5, ce a fost dat doar în folosinţă societăţii divizate SC J. SA.

Apelanta reclamantă a fost înregistrată la Registrul Comerţului  şi şi-a intabulat în Cartea Funciară dreptul de proprietate asupra imobilului situat în Craiova, str. Mihail Kogălniceanu nr.1-5 constând în construcţii (hotel, restaurant, cramă şi anexe). Potrivit extrasului de carte funciară nr.30704 din 21.11.2005 emis de Oficiul de Cadastru  şi Publicitate Imobiliară acest imobil se află amplasat pe ternul proprietatea Consiliului Local al Municipiului Craiova.

 În speţă, prin acţiunea introductivă, reclamanta  a solicitat, să se constate dreptul său de proprietate asupra suprafeţei de teren de 2926 mp, aferentă „Complexului Minerva”, prin uzucapiune de 30 ani, invocând dispoziţiile art.1900 Cod civil.

În sistemul Codului Civil uzucapiunea este un mod originar de dobândire a proprietăţii unui bun imobil, ca efect a posesiei utile asupra acelui bun într-un interval de timp determinat de lege. Art.1890 Cod civil, prevede ca regulă specială, dobândirea dreptului de proprietate prin simpla exercitare a posesiei utile timp de 30 ani, fără ca persoana care posedă să fie ţinută a produce vreun titlu şi fără să i se poată opune reaua credinţă. Din norma legală invocată, rezultă că singurele condiţii necesare şi suficiente pentru a uzucapa sunt exercitarea unei posesii utile timp de 30 ani, fie aceasta chiar şi de rea credinţă, şi fără vreun titlu.

Ori, în speţă, Curtea constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale prevăzute de dispoziţiile art.1890 Cod civil pentru prescripţia achizitivă, cum în mod corect a reţinut instanţa de fond. Acesta este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia să fie continuă, neîntreruptă, netulburată şi, nu în ultimul rând, sub nume de proprietar.

În cauză, posesia apelantei reclamante  asupra terenului în suprafaţă de 2906 mp, nu a fost una utilă, întrucât nici o dată apelanta reclamantă nu a posedat acest imobil sub nume de proprietar, criticile formulate în acest sens fiind nefondate. Asupra terenului pe care se află amplasate construcţiile aflate în proprietatea sa, apelanta reclamantă a exercitat doar un drept de folosinţă şi administrare, ce i-a fost transmis de fosta societate divizată SC J.SA, aceasta dobândindu-l prin sentinţa civilă nr.1768 pronunţată la data de 10 februarie 2000 de Judecătoria Craiova.

Prin urmare, nici criticile privind joncţiunea posesiilor nu sunt fondate întrucât nici autoarea sa nu a exercitat o posesie utilă.

De altfel, această suprafaţă de teren a fost şi se află în proprietatea Consiliului Local al Municipiului Craiova, astfel cum reiese din cuprinsul actului adiţional  autentificat prin încheierea nr.3298 din 21august 2003, precum şi a extrasului de carte funciară nr.11936.

În consecinţă, având în vedere considerentele expuse, Curtea constată că apelul este nefondat şi în baza art. 296 C.pr. civ. îl va respine.

2