Admitând actiunea de validare a vânzarii – cumpararii pentru o anumita suprafata de teren, aceasta su¬prafata, trebuie sa se regaseasca si în obligatia pârâtilor de a încheia actul au¬tentic Prin sentinta civila nr. 2643/29.10.2008, pronuntata de Judecatoria Si¬ghe¬tu Marmatiei, s-a admis în parte actiunea civila formulata de reclamanta Red¬nic Angela Ileana, în contradictoriu cu pârâtii Kertesz Mihai, Kertesz Ka¬ro¬ly, Kertesz Istvan, Motruk Iuliana, Lumei Maria, Lazarciuc Nicolae, Lazar¬csu¬k Ana si Lazarcsuk Anamaria si în consecinta s-a constatat ca reclamanta este mostenitoarea legala a defunctilor Rednic Eudochia decedata la data de 11. 04.1979 si Rednic Vasile l. Sandor, decedat la data de 12.04.1979, în calitate de fi¬ica înfiata.
S-a constatat ca între antecesorii reclamantei si Kertesz Maria (antece¬soa¬rea pârâtilor) a intervenit la data de 28.02.1967, antecontractul de vânzare cum¬parare, având ca obiect terenul denumit „Dupa Strec”, înscris în CF 444 Tisa nr. top. 83/1, în suprafata de 13 fîrtaie.
Pârâtii au fost obligati sa se prezinte la notarul public în vederea înche¬ie¬rii cu reclamanta a contractului de vânzare cumparare în forma autentica pen¬tru terenul în suprafata de 8.900 mp situat la locul denumit „Dupa Strec”, înscris în CF 444 Tisa nr. top. 83/1, în caz contrar hotarârea urmând sa tina loc de act autentic de vânzare – cumparare dispunându-se întabularea dreptului de pro¬prietate în CF.
Pentru a pronunta aceasta hotarâre, judecatoria a retinut ca reclamanta este mostenitoarea defunctilor Rednic Vasile si Rednic Doca ,,în calitate de fiica în¬fiata”, conform certificatului de mostenitor nr. 273/02.08.1979. Prin actul sub sem¬natura privata intitulat „contract de vânzare – cumparare” încheiat la data de 28.02.1967, numita Kertesz Maria (antecesoarea pârâtilor) a înstrainat nu¬mi¬tilor Rednic Vasile si Rednic Doca terenul denumit „Dupa Strec” în su¬pra¬fa¬ta de 13 fîrtaie (18.707 mp).
Vânzatoarea este proprietara cotei de 80/160 din acest teren, înscris în CF 444 nr. top. 83/1 cu suprafata de 17.800 mp, deci cota vânzatoarei este de 8.900 mp, aceasta neputând înstraina valabil si cota sotului sau, care ulterior a fost întabulata pe pârâtii mostenitori.
Împotriva acestei hotarâri, în termen legal a declarat recurs reclamanta, so¬licitând admiterea recursului, modificarea hotarârii, în sensul admiterii în to¬ta¬litate a actiunii introductive, criticând sentinta civila recurata sub aspectul lip¬sei de temei legal, fiind data cu încalcarea si aplicarea gresita a legii, în sensul art. 304 pct.7, 8 si 9 Cod procedura civila.
S-a invocat într-o prima critica ca, hotarârea este nelegala, motivat de fa¬ptul ca instanta a interpretat gresit actul juridic dedus judecatii, respectiv pro¬mi¬siunea de vânzare cumparare si a schimbat întelesul lamurit si vadit ne¬în¬do¬iel¬nic al acestuia. Instanta nu a tinut cont ca toti proprietarii tabulari ai te¬re¬nu¬lui din litigiu au semnat la vremea respectiva conventia, aceasta având un ca¬rac¬ter obligatoriu si fata de pârâti.
Sentinta civila recurata este nelegala si pentru ca, are în continutul sau ele¬mente contradictorii si anume, desi se constata vânzarea cumpararea pentru te¬renul în suprafata de 13 fîrtaie, pârâtii sunt obligati sa procedeze la în¬che¬ie¬rea actului autentic doar pentru suprafata de 8900 mp.
Intimatii – pârâti, legal citati, nu si-au exprimat pozitia procesuala.
Examinând recursul prin prisma criticilor formulate, se constata ca aces¬ta este fondat, pentru considerentele ce urmeaza:
Promisiunea de vânzare, asa cum în mod constant a definit-o doctrina, consta în principal, în aceea ca o persoana, prevazând un eventual interes pen¬tru ea de a dobândi proprietatea unui bun, primeste promisiunea proprietarului de a vinde acel bun, rezervându-si facultatea de a-si manifesta ulterior – de obi¬cei înauntrul unui termen – consimtamântul sau de a-l cumpara. Dovada pro¬mi¬si¬unii de vânzare se face conform regulilor generale (art.1191 si urm. Cod civil), reclamanta reusind sa probeze ca sunt îndeplinite dispozitiile art. 942, 969, 1073, 1077 si urmatoarele, 1294 Cod civil cu privire la suprafata de 13 fîr¬ta¬ie, astfel cum de altfel retine si instanta fondului.
Admitând actiunea de validare a vânzarii – cumpararii pentru aceasta su¬prafata, ea trebuie sa se regaseasca si în obligatia pârâtilor de a încheia actul au¬tentic. Întrucât 1 fîrtai este egal cu 1.400 mp, actul autentic se impune a fi în¬che¬iat pentru suprafata solicitata de reclamanta recurenta si anume 17.800 mp.