Desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Nerespectarea prevederilor art. 267 C.muncii . Decizie lovită de nulitate absolută


Potrivit art. 267 C.muncii , sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului scris, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări prealabile.
În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
În speţă, contestatoarea nu a fost convocată în scris, sub semnătură, de la domiciliu, pentru a se lua notă explicativă şi a i se examina apărările formulate.
Anunţurile din ziar, de la radio, de la postul local de televiziune ori de la sediul unităţii, nu constituie o convocare în scris, în sensul art. 267 alin. (2) C.muncii .

Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, Decizia nr. 16 din 8 ianuarie 2008

Prin decizia nr. 8 din 22.06.2007, emisă de directorul general al SC C. SA Botoșani, angajatei C.E. i s-a desfăcut disciplinar contractul individual de muncă.

Această măsură a fost atacată cu contestație, pe considerentul că, în cauză, nu s-a efectuat o cercetare disciplinară prealabilă.

Prin întâmpinare, unitatea intimată relevă că a efectuat cercetarea disciplinară prealabilă, din înscrisurile depuse la dosar rezultând că a fost convocată în scris, cu precizarea zilei, orei, locului și motivului acesteia (convocării). Or, potrivit procesului-verbal încheiat, salariatul respectiv, în mod nejustificat, nu s-a prezentat, așa încât decizia menționată nu este lovită de nulitate.

Tribunalul Botoșani, secția civilă, prin sentința nr. 937 din 26.09.2007, a admis excepția nulității absolute, a admis contestația formulată de C.E. împotriva deciziei nr. 8 din 22.01.2007, în contradictoriu cu unitatea intimată SC C. SA Botoșani. Pe cale de consecință, a constatat nulă această decizie și a dispus reintegrarea contestatoarei pe postul deținut anterior. Totodată, a obligat intimata să plătească contestatoarei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate, precum și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat ea, începând cu data de 22.01.2007 și până la data reintegrării efective pe post.

în esență, prima instanță a reținut că, în cauză, nu s-a efectuat cercetarea disciplinară prealabilă și că decizia atacată nu cuprinde elementele prevăzute de art. 268 alin. (2) lit. b) C.muncii.

împotriva acestei sentințe a declarat recurs SC A. SA Botoșani.

Criticile sale se referă la împrejurarea că în cauză, s-a efectuat cercetarea disciplinară prealabilă și, deci, sub acest aspect, soluția instanței este greșită.

Celelalte critici se referă la chestiuni de fond și la „modul în care a fost realizată cercetarea judecătorească”.

Recursul unității intimate care, în drept, poate fi încadrat în art. 304 pct. 9 C.proc.civ., este nefondat.

Potrivit art. 267 C.muncii , sub sancțiunea nulității absolute, nici o măsură, cu excepția avertismentului scris, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

în vederea desfășurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora și locul întrevederii.

în speță, contestatoarea n-a fost convocată în scris, sub semnătură, de la domiciliu, pentru a i se lua notă explicativă și a i se examina apărările formulate.

Anunțurile din ziar, de la radio, de la postul local de televiziune ori de la sediul unității nu constituie o convocare în scris, în sensul art. 267 alin. (2) C.muncii .

încălcarea acestei prevederi, cu consecința încălcării dreptului la apărare, atrage nulitatea absolută a deciziei respective.

Osebit, în această decizie nu se precizează prevederile din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă, care se pretinde că au fost încălcate de salariat și care constituie o altă cauză de nulitate, potrivit art. 268 alin. (2) lit. b) C.muncii.

Cum în cauză au fost încălcate prevederile legale menționate, recursul SC A. SA Botoșani, nefiind fondat, în temeiul art. 312 C.proc.civ., a fost respins.