Admite cererea formulata de creditoarea S.C. S.R.L., împotriva debitoarei S.C. S.R.L..
Obliga debitoarea sa achite creditoarei suma de 707,98 lei, reprezentând penalitati, în termen de 10 de zile de la data ramânerii definitive a hotarârii, suma care va fi actualizata în raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.
Prin actiunea formulata si înregistrata pe rolul Judecatoriei Bals la data de 21.12.2011, sub nr. 3307/184/2011, creditoarea S.C. S.R.L. a chemat-o în judecata pe debitoarea S.C. S.R.L., solicitând instantei ca prin hotarârea ce o va pronunta sa se dispuna obligarea acesteia la plata sumei de 707,98 lei, actualizata la data platii efective, reprezentând penalitati de întârziere în achitarea facturii fiscale nr. 0000398/14.04.2010, cu cheltuieli de judecata.
În motivarea cererii creditoarea a aratat ca, urmare a contractului nr. 944/11.11.2010 încheiat cu debitoarea, s-a angajat sa realizeze pentru aceasta un anunt publicitar (modul) în harta judetului Arges, pretul total al lucrarii fiind de 1011,15 lei, iar plata urmând a se face cu ordin de plata în 5 zile de la emiterea facturii. A mai aratat creditoarea ca pentru fiecare zi de întârziere s-a stabilit prin contract ca beneficiarul sa suporte o penalizare de 5%, valoarea totala a penalizarilor putând depasi cuantumul sumei asupra careia au fost calculate.
De asemenea, creditoarea a aratat ca la data de 14.10.2010 s-a emis factura fiscala nr. 0000398/14.04.2010 în valoare totala de 1011,5 lei, factura care a fost achitata cu întârziere, respectiv la data de 05.05.2010, conform extrasului de cont anexat.
În final creditoarea a aratat ca factura a fost achitata cu o întârziere de 14 zile, perioada pentru care au fost calculate penalitati de întârziere în suma de 707,98 lei.
În drept, creditoarea a invocat dispozitiile art. 1 si urmatoarele din O.G. 5/2001.
Pentru dovedirea actiunii, creditoarea a depus la dosar, în copie, contractul 944/11.11.2010, factura fiscala nr. 0000398/14.04.2010 emisa în baza contractului si extrasul de cont din 05.05.2010 emis de Raiffeisen Bank.
Cererea a fost timbrata cu taxa de timbru în suma de 39 lei si timbru judiciar de 0,3 lei.
Prin întâmpinarea formulata si depusa la dosar, debitoarea a solicitat respingerea cererii de chemare în judecata ca inadmisibila.
Debitoarea a invocat exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Bals, aratând ca are sediul în localitatea Bascov, jud. Arges, conditii în care competenta de solutionare a cauzei revine Judecatoriei Pitesti. A invocat, de asemenea, exceptia inadmisibilitatii cererii, cu motivarea ca nu se pot solicita penalitati prin procedura somatiei de plata.
Pe fondul cererii, debitoarea a solicitat respingerea acesteia, ca nefondata, aratând ca nu sunt îndeplinite conditiile prevazute de OG 5/2001.
Instanta, în temeiul art. 167 alin. 1 C.proc.civ. a încuviintat proba cu înscrisurile de la dosar, considerându-le pertinente, concludente si utile pentru justa solutionare a cauzei, dupa care a pus în discutie exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Bals, invocata de catre debitoare prin întâmpinare.
Creditoarea a solicitat respingerea acesteia, aratând ca prin contractul încheiat, partile au stabilit ca litigiile sa fie solutionate de instanta judecatoreasca de la sediul editorului.
Instanta, având în vedere dispozitia cuprinsa în art. 6 din contractul nr. 944/11.11.2009 invocata de catre creditoare, precum si dispozitiile art. 19 C.proc.civ., în conformitate cu care partile pot conveni ca pricinile referitoare la bunuri sa fie solutionate de alte instante decât acelea care, potrivit legii, au competenta teritoriala, a constatat ca în cauza opereaza o prorogare conventionala de competenta, conditii în care a respins exceptia necompetentei teritoriale invocata de catre debitoare, ca neîntemeiata.
Cu privire la fondul cererii, instanta retine urmatoarele:
Din analiza ansamblului actelor depuse la dosarul cauzei rezulta ca, în baza contractului nr. 944/11.11.2009, creditoarea a prestat pentru debitoare servicii de realizare a unui anunt publicitar în harta judetului Arges. Pentru respectivele servicii, creditoarea a emis pe numele debitoarei factura fiscala nr. 0000398/14.04.2010, pe valoarea de 1011,50 lei, factura însusita de catre debitoare prin semnatura si stampila.
Instanta retine ca debitoarea a procedat la achitarea cu întârziere a sumei facturate pe numele sau, acest aspect fiind recunoscut chiar de catre debitoare prin întâmpinare, plata fiind facuta abia la data de 05.05.2010, asa cum reiese din copia extrasului de cont aflata la dosar.
Cu privire la penalitatile de întârziere solicitate, instanta retine ca, potrivit dispozitiilor cuprinse în art. 5 din contractul încheiat între parti, neachitarea contractului la termenul stabilit, a avansului sau a ratei stabilite pâna la tiparirea lucrarilor atrage penalitati de 5% pentru fiecare zi de întârziere. Astfel, asa cum reiese si din modul de calcul aratat de catre creditoare în cuprinsul cererii de chemare în judecata, debitoarea datoreaza penalitati de întârziere în cuantum de 707,98 lei, calculate pâna la data de 05.05.2010.
În contextul circumstantelor retinute instanta constata ca în cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 1 din O.G. 5/2001 modificata ulterior, în conformitate cu care procedura somatiei de plata are ca obiect realizarea de buna voie sau prin silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însusit de parti prin semnatura ori în alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
Totodata, instanta are în vedere si dispozitiile art. 969 C.civ., în vigoare la acea data, în conformitate cu care conventiile legal facute au putere de lege între partile contractante, astfel încât debitorul are obligatia de a respecta întocmai obligatiile contractuale asumate
De asemenea, potrivit art. 1 alin 2 din OG 5/2001, sumele ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. 1, precum si dobânzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza în raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.
În speta, creanta invocata de catre creditoare este certa, lichida si exigibila, fiind întrunite toate conditiile cerute de lege pentru admiterea prezentei cereri.
Pe aceste considerente, instanta urmeaza sa admita cererea creditoarei si sa oblige debitoarea sa achite creditoarei suma de 707,98 lei, reprezentând penalitati, în termen de 10 de zile de la data ramânerii definitive a hotarârii, suma care va fi actualizata în raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.
De asemenea, în baza art. 274 Cod procedura civila, potrivit caruia partea care cade în pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata, instanta va obliga debitoarea la plata catre creditoare a sumei de 339,3 lei reprezentând cheltuieli de judecata.
Data publicarii pe site: 14 februarie 2012