Sume încasate necuvenit de salariat. Obligarea la restituire în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile pentru antrenarea răspunderii patrimoniale


C. muncii, art. 270, art. 272

Răspunderea patrimonială poate fi angajată, conform art. 270 C. muncii, potrivit cu principiile răspunderii civile contractuale, dar numai dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile privind calitatea de salariat la angajatorul păgubit, comiterea de către acesta a unei fapte ilicite în legătură cu sa, prin care să producă un prejudiciu angajatorului, respectiv existenţa raportului de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciul produs din culpa salariatului. Lipsa uneia dintre aceste condiţii face să nu poată fi angajată răspunderea patrimonială.

C.A. Timişoara, s. confl. mun. şi asig. soc., decizia nr. 3560 din 16 decembrie 2008, în Jurindex

Prin sentinţa civilă nr. 1214 din 15 septembrie 2008, a Tribunalului Caraş-Severin, a fost respinsă acţiunea reclamantei SC U. Reşiţa SA împotriva pârâtului E.B., având ca obiect restituirea sumei de 598 lei, ce reprezintă sumă încasată necuvenit de cătrc pârât ca angajat al reclamantei. Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond, în baza probelor de la dosar, a stabilit că nu sunt îndeplinite condiţiile cumulative ale legii pentru angajarea răspunderii patrimoniale a pârâtului.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamanta, în motivarea căruia se arată că suma pretinsă de la pârât, încasată de acesta pe

nedrept, are două părţi componente, respectiv 203 lei (diferenţa dintre suma virată – ca avans în cuantum de 359 lei – şi suma pentru munca efectiv prestată de pârât – 156 lei) şi 400 lei prima de crăciun (regăsită în fişa de plată ca avans concedii), datorarea rezultând din probele dosarului, pârâtul neformulând în acest sens nicio apărare.

Recursul nu este fondat. Intr-adevăr, aşa cum a stabilit instanţa de fond, răspunderea patrimonială poate fi angajată, conform cu art. 270 C. muncii, potrivit cu principiile răspunderii civile contractuale, dar numai dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile privind calitatea de salariat la angajatorul păgubit, comiterea de către acesta a unei fapte ilicite în legătură cu munca sa, prin care să producă un prejudiciu angajatorului, respectiv existenţa raportului de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciul produs din culpa salariatului. Lipsa uneia dintre aceste condiţii face să nu poată fi angajată răspunderea patrimonială.

In litigiile de muncă sarcina probei îi revine angajatorului, aşa cum este statuat în art. 287 C. muncii, însă această probă a îndeplinirii cumulative a condiţiilor răspunderii materiale a pârâtului, nu a fost făcută în cauză de către reclamantă, aşa cum just s-a stabilit prin sentinţa recurată, recursul declarat împotriva acestei sentinţe urmând a fi respins.