C. civ., art. 969
Clauza inserată în contractul de antrepriză încheiat între reclamantă, în calitate de antreprenor general, şi pârâtă, în calitate de beneficiar, având ca obiect constituirea unui ansamblu rezidenţial compus din 4 blocuri de locuinţe, potrivit cu carc „Beneficiarul are dreptul de a extinde sau reduce volumul lucrărilor ce fac obiectul prezentului contract. Antreprenorul va actualiza preţul contractului în consecinţă şi va trimite beneficiarului spre aprobare valoarea modificată a acestuia”, poate fi asimilată cu cfectclc unei clauze de impreviziune, a cărei invocare naşte obligaţia reclamantei de a face o ofertă de preţ în noile circumstanţe.
Dcoarecc solicitarea reducerii volumului lucrărilor, determinată de criza economică ce a afectat piaţa imobiliară, reprezintă exercitarea unui drept ce decurge din contract,
care conferă părţii posibilitatea modificării contractului. în cauză sunt aplicabile dispo
ziţiile art. 969 C. civ. privind forţa obligatorie a contractului, expresie a voinţei părţilor, nu cele ale impreviziunii, împrejurare faţă de care cererea privind rezilierea contractului a fost respinsă ca neîntemeiată.
Sentinţa arbitrată nr. 98 din 5 mai 2009